A gusztustalan német alkancellár belepofázott a magyar adócsökkentésbe

Elfogadhatatlannak tartja Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter azt a politikát, amely a társasági adó csökkentésével igyekszik erősíteni az ország versenyképességét, és az uniós támogatásokkal pótolja a kieső bevételt.
A német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a magyarországi társasági adó csökkentésével kapcsolatban beszélt erről hétfőn Berlinben.

A politikus a német gazdaságpolitika 2016-os eredményeit értékelő tájékoztatóján kérdésre válaszolva hangoztatta: őszinte, komoly vitát kell folytatni az Európai Unióban (EU) a társasági adózásról, és helyes, hogy az Európai Bizottság vizsgálja, hogy az alacsony társasági adó illegális állami támogatásnak minősül-e.

Az EU következő többéves pénzügyi keretének tervezésének folyamatában tárgyalni kell arról a jelenségről, hogy bizonyos kelet-európai tagországok csökkentik az adóterhet, és a kieső bevételt kerülő úton, a nettó befizetők pénzéből pótolják.

Szerinte nem fair, hogy egyes országok fizetnek, míg mások csökkentik az adókat. Ez a politika ellentétes az európai közérdekkel, és csak a nagyvállalatoknak kedvez.

Vonzóbbak akarunk lenni

A német alkancellárt egy minapi lapinterjúval kapcsolatban kérdezték, amelyben kiemelte: az EU-t egy "új adócsökkentési verseny fenyegeti, amelynek révén egyes tagállamok, mint például Magyarország vonzóbbá akar válni a vállalkozások előtt".

Sigmar Gabriel a Berliner Morgenpost című lapban a hét végén megjelent interjúban elmondta, hogy a német adófizetők nem értik meg, miért kellene adójukból olyan országok uniós támogatásait finanszírozni, amelyek közül egyesek az így szerzett pénzt a társasági adó csökkentésére fordítják, és ezzel tovább ösztönzik a németországi munkahelyek áttelepítését oda, ahol alacsonyabbak a bérek és az adókulcsok.

Az SPD elnöke aláhúzta: az EU-ban sürgősen meg kell teremteni az igazságosságot az adózásban, ezért Németországnak a következő többéves pénzügyi terv összeállításáról szóló tárgyalásokon az eddiginél következetesebben kell fellépnie, ki kell állnia az adócsökkentési verseny megállításáért.

Mint mondta, Németország nem marad egyedül ebben a küzdelemben, egy sor ország követ majd minket.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: