Csökkent az euróövezet nemzetközi árukereskedelmi többlete októberben

A vártnál jóval kisebb lett az euróövezet nemzetközi árukereskedelmi többlete októberben, miután az export nagyobb mértékben csökkent az importnál, bár a dollár euróhoz mért közelmútbeli erősödése megváltoztathatja a tendenciát. 
Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint az euróövezet a világ többi részével folytatott árukereskedelemben 20,1 milliárd eurós többletet halmozott fel októberben, ami több mint 13 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 23,2 milliárd eurónál. Elemzők 29 milliárd eurós többletre számítottak az előző havi 26,5 milliárd eurós szufficit után. 

A 19 országot tömörítő eurózóna exportja éves összevetésben 5 százalékkal, 172,5 milliárd euróra, az import pedig 3 százalékkal, 152,4 milliárd euróra esett.

A szezonális kiigazítással számolt adatok szerint a mérleg többlete 19,7 milliárd euró volt, majdnem 20 százalékkal kevesebb a szeptemberi 24,4 milliárd eurónál. Az export 0,3 százalékkal csökkent, miközben az import 2,9 százalékkal bővült. 

Ez csapást jelenthet az euróövezet növekedési kilátásaira egy csalódást keltő év utolsó negyedévének elején. Ha ez a tendencia marad, az azok számára lehet jó hír, akik mindeddig azt hangoztatták, hogy az euróövezet túlságosan is az exportra támaszkodik, és keveset tesz a belső fogyasztás ösztönzéséért. Több felmérés azonban azt mutatja, hogy az export októberi csökkenése inkább kivétel volt, a dollár erősödése jót tett az exportra termelő euróövezeti vállalatoknak. 

Az egész Európai Uniót tekintve a nyersadatok szerint a világ többi részével folytatott árukereskedelemben az uniós export értéke októberben éves összehasonlításban 5 százalékkal, 146,5 milliárd euróra, míg az importé ugyancsak 5 százalékkal, 143,8 milliárd euróra zsugorodott. A mérleg többlete 2,7 milliárd eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 2,9 milliárd euróval.

Az év első tíz hónapjában a nem kiigazított adatok szerint az euróövezet árukereskedelmi többlete éves összevetésben 16,9 százalékkal 223,8 milliárd euróra emelkedett, az Európai Unióé viszont 53,15 százalékkal 14,4 milliárd euróra süllyedt.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: