Megdöbbentő dolog történt: Putyin úgy vesztett, hogy nagyot nyert

Meglepetést okozott a tegnapi bejelentés, miszerint a svájci Glencore árupiaci kereskedő cég és a katari állami vagyonalap 19,5 százalékos részesedést vásárol Oroszország legnagyobb olajcégében, a Rosznyeftyben. A megállapodás túlmutat az üzlet közvetlen jelentőségén – véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája.
Hatással lehet a közel-keleti geopolitikai viszonyokra, bepillantást enged Oroszország homályos belpolitikai viszonyaiba és módosítja az olajpiaci viszonyokat is. Vlagyimir Putyin orosz államfő és régi szövetségese, Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatója (képünkön) nagy nyertesei az üzletnek, annak ellenére, hogy a részvények piaci áruk alatt cseréltek gazdát.

A Rosznyefty-pakett olcsóbban kelt el vártnál, de nem sokkal. A Glencore bejelentés szerint 10,2 milliárd eurót fizettek a portékáért, ami elmaradt attól a 10,5 milliárdtól, amelyről Putyin beszélt, amikor gratulált Szecsinnek az üzlethez. Végül is 697 milliárd rubel folyhatott be a büdzsébe, ami hárommilliárddal marad el a tervezettől.

Sokkal fontosabb azonban ennél, hogy bejöttek az államfő politikai számításai. Az orosz befektetési lehetőségek immáron messze nem tűnnek olyan kockázatosnak, veszélyesnek, mint amilyennek az elmúlt két évben, a nyugati szankciók bevezetése után tűntek.

És még csak melegít Donald Trump, az USA megválasztott elnöke vagy Francois Fillon, a francia elnökválasztás esélyese, akik nem igazán pártolják az orosz-nyugati kapcsolatok lefagyasztását.

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: