NGM: 1000 milliárd fölött lehet a kiskereskedelem forgalma decemberben

Az októberi adatok alapján nem lenne meglepő, ha a kiskereskedelem forgalma meghaladná az 1000 milliárd forintot decemberben - mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. 
Emlékeztetett, hogy a KSH pénteken közzétett adatai szerint októberben 2,6 százalékkal bővült a kiskereskedelem, a havi forgalom folyó áron 853 milliárd forint volt. Az év végére jellemző felfokozott vásárlási kedv azonban ekkor még nem érzékelhető: az elmúlt évek adatai alapján csak közvetlenül karácsony előtt indul a bevásárlási roham, így ennek hatása a decemberi adatokban mutatkozik majd meg - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint erősödik a lakosság vásárlási kedve, az emberek az elmúlt években elhalasztott vásárlásaikat most pótolják, ezért folytatódhat a fogyasztás bővülése.

Az NGM az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a bértömeg-növekedés és az emelkedő lakossági bizalom következtében 2016-ban a háztartások fogyasztási kiadása a konvergenciaprogramban előre jelzett 3,9 százaléknál nagyobb mértékben növekedhet.

A közlemény szerint a kiskereskedelmi forgalom 2014 év elejétől 14,1 százalékkal nőtt Magyarországon, ez a teljesítmény a régiós országok között  előkelő helyet biztosít. A javuló foglalkoztatási mutatóknak és az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően a fogyasztás 2003 óta nem látott ütemben bővült 2016 első felében.

Augusztusban többet vásároltunk

Augusztusban többet vásároltunk


A kiigazítatlan adatok szerint 0,9 százalékos volt a növekedés, míg a gyorsbecslés 1,0 százaléko...
RÉSZLETEK 

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: