Tovább csökken az államadósság (videó)

Idén és jövőre is tovább csökkenhet a GDP-arányos államadósság - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójával, Barcza Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
A központi költségvetés és az államadósság 2017. évi finanszírozásáról szóló tájékoztatón a miniszter elmondta: az idei tényleges GDP függvényében az államháztartás maastrichti adóssága év végére akár 74 százalék alá is csökkenhet.

Hozzátette: az adósság finanszírozásában jelentős szerepet kaptak a lakossági állampapírok, amelyek immár 20 százalékát teszik ki a teljes államadósságnak; ez 2010 decemberében még csupán 2 százalék volt.

Varga Mihály elmondta: az adósság devizaaránya a nettó kibocsátás alakulásának köszönhetően is csökken. A költségvetés adósságában a devizában fennálló rész 2016 végén várhatóan alig valamivel 25 százalék fölött lesz, amely jelentősen csökkenti az árfolyamváltozások miatti sérülékenységünket.

Az adósságon belüli devizaarány hat évvel ezelőtt még jóval 60 százalék fölött volt.

A 2017-re vonatkozó finanszírozási tervről a miniszter elmondta, hogy továbbra is alapvető cél az állam biztonságos és költséghatékony finanszírozásának biztosítása hosszú távon is, amely főleg tőkepiaci eszközökre épít.

Három alapvető stratégiai célt tűzött ki az adósságkezelő: az adósságráta Alaptörvényben is rögzített rendszeres csökkentésének támogatását, az államadósság hazai befektetői körének további bővítését és az államadósság devizahányadának további csökkentését - ismertette a miniszter.

A terv 1 milliárd euró értékű piaci deviza forrásbevonással is számol jövőre, ugyanakkor az év során a tényleges piaci forrásbevonás a piaci kereslet, az esetleges visszavásárlások függvényében több is, és kevesebb is lehet. A tényleges nemzetközi kibocsátásokról a kibocsátást megelőzően a piaci feltételek függvényében születik döntés - tette hozzá Varga Mihály.


(Nemzetgazdasági Minisztérium)
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: