Új bankjegyeket szült Venezuelában a horrorinfláció

Új, nagycímletű bankjegyeket vezetnek be Venezuelában – közölte Nicolás Maduro, az egekbe szökő infláció és likviditási problémák sújtotta dél-amerikai ország elnöke. Az árak több éves lankadatlan emelkedése és az óriási infláció következtében Venezuela legnagyobb, 100 bolívaros bankója teljesen elértéktelenedett, a AFP francia hírügynökség szerint jelenleg mindössze egy cukorkát lehet rajta vásárolni. Nicolás Maduro pénteken jelentette be egy televíziós beszédében, hogy december közepétől kerülnek forgalomba az új, 500 és 5000 bolívaros bankók – írja az MTI. 
Beszámolók szerint az utóbbi hetekben kígyózó sorokban kellett várnia a venezuelaiaknak arra, hogy fizetni tudjanak a boltokban. Ennek oka az, hogy a fizetőeszközt már nem pénztárcákban, hanem szatyrokban és táskákban kell hordani, annyira elszálltak az árak. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint egyes árusok már nem is számolják a pénzt, hanem a bankók súlyát mérik, hogy ezzel is időt takarítsanak meg.

Maduro beszédében kijelentette: a határ közelében fekvő kolumbiai Cúcuta városban lévő "fasiszta szövetségnek és a kolumbiai maffiának" a művelete miatt van kevés papírpénz az országban. Mint mondta, a határ menti városban vannak boltok, amelyek tele vannak venezuelai bolívarral. 

A venezuelai kormány két év után nyáron nyitotta meg ideiglenesen a kolumbiai határt, aminek következtében venezuelaiak százezrei utaztak a határ menti kolumbiai városokba, hogy élelmiszert vásároljanak a szomszédos országban. Bár Kolumbiában más valutát használnak, az árusok a bolívart is elfogadták. 

A venezuelai bolívar az utóbbi három hónapban 75 százalékot veszített az értékéből a dollárhoz mérten, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint Venezuela 475 százalékos inflációval zárja az évet, 2017-ben viszont már 1660 százalékra is rúghat a pénzromlás. A Bloomberg értesülései szerint a venezuelai hatóságok idővel 1000-es, 2000-es, 10 ezres és 20 ezres bolívaros bankókat is be fognak vezetni. Henkel García gazdasági szakértő az AFP-nek azt mondta: 2008-ban 100 bolívart fizettek azért, ami most 10 ezer bolívarba kerül. 

A Bloomberg egy venezuelai tisztviselőre hivatkozva azt is írta: Caracas emellett különleges turista övezeteket tervez létrehozni, amelyekben csak dollárral lehet majd fizetni, valamint a legtöbb idegenforgalmi területen is el fogják fogadni a dollárt. 

A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. A dél-amerikai állam három éve gazdasági recessziótól és három számjegyű inflációtól szenved, az alapvető fogyasztási cikkek hiánya mellett az üzletek előtt kialakuló hosszú sorok is felbőszítették a 30 milliós Venezuela polgárainak többségét, akik így nem véletlenül akarnak kormányváltást. A latin-amerikai országban nagyon feszült a politikai helyzet is, a parlamenti többséggel bíró ellenzék hónapok óta követeli Maduro lemondását, emellett nem ritkák a kormányellenes és kormány-párti tömeges demonstrációk sem.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: