Gödöllőn végzett tisztviselő került magas beosztásba az orosz államfői hivatalban

Moszkva - Gödöllőn végzett tisztviselő került magas beosztásba az orosz államfői hivatalban. Vlagyimir Szimonyenkót szerdán nevezte ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz gazdaság hatékonyságának erősítését szolgáló politikát kidolgozni hivatott szakértői igazgatóság élére.

MTI - Az 1975-ös születésű Vlagyimir Szimonyenko 1998-ban végezte tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 2003-tól az orosz kormány apparátusának gazdasági osztályán dolgozott, amelyet később gazdasági és pénzügyi osztállyá bővítettek. 2008 és 2012 között igazgatóhelyettesi poszton tevékenykedett Andrej Belouszov későbbi gazdaságfejlesztési miniszter mellett. Belouszov június óta az orosz államfő tanácsadója.

Vlagyimir Szimonyenkót tavaly május 31-én nevezték ki gazdaságfejlesztési miniszter-helyettesnek Belouszov mellé. Ezen a poszton dolgozott idén július végéig. Egyebek között a versenyszféra, valamint a kis-és közepes vállalkozások fejlesztésének kérdéseivel foglalkozott.

A Kreml sajtószolgálata arról nem tájékoztatott, mi volt az oka annak, hogy Vlagyimir Putyin kedden felmentette az elnöki hivatal szakértői igazgatóságának korábbi vezetőjét, Kszenyija Judajevát. Egy az orosz nemzeti bankhoz közel álló forrás azonban úgy tudja, hogy Judajeva az Orosz Szövetségi Központi Bank első elnökhelyettese lesz és a pénzügyi-hitelezési politikát fogja felügyelni.

Kszenyija Judajeva 2008-tól Dmitrij Medvegyev államfői ciklusa alatt lett elnöki tanácsadó, miközben az állami többségű Szberbank (Sberbank) makrogazdasági kutatási központját vezette. 2012 júniusában nevezték ki a Kreml szakértői igazgatóság élére. 

Vlagyimir Putyin szeptember elsején költségvetési megszorításokat helyezett kilátásba. Az orosz államfő a várható intézkedéseket azzal magyarázta, hogy a világgazdasági visszaesést az orosz is követi.

Az év első felében tovább lassult az orosz gazdaság, a fejlődés üteme harmadára csökkent. A tavalyi 4,5 százalék helyett az idei első hat hónapban mindössze 1,4 százalékkal nőtt az orosz GDP. Andrej Klepacs gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes ugyanakkor a nyáron azt közölte, hogy egyelőre nem változtatnak az idei GDP növekedési előrejelzésen, azt továbbra is 2,4 százalékosra várják.

Gazdaság, személycserék, Oroszország, Magyarország


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: