Októberben éves csúcsot ért el a GKI-Erste konjunktúraindex

Októberben az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak Magyarországon, így tovább emelkedett, idei csúcspontjára nőtt a GKI-Erste konjunktúraindexe.

MTI - A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az index szezonális hatásoktól megtisztított értékének trendje 2012 végétől emelkedő, utoljára a Széll Kálmán Terv bejelentése előtt volt hasonlóan kedvező.

A GKI-Erste konjunktúraindex a szeptemberi mínusz 11,6 pontról mínusz 9,3 pontra javult októberben. Az üzleti bizalmi index októberben mínusz 2,3 pontra mérséklődött a szeptemberi mínusz 4,8 pontról, a mutató legutóbb 2010 végén volt mínusz 2 százalék körüli szinten.

A fogyasztói bizalmi index mínusz 29,4 pont volt októberben az augusztusi mínusz 31,0 pont után. Az érték utoljára 2011 elején volt ennél magasabb. Az üzleti szférán belül kisebb-nagyobb mértékben minden ágazat várakozásai javultak. Az iparban a termelés és a rendelésállomány megítélése (ezen belül az exportrendelésé is) kissé javult.

A saját termelésű készleteket azonban a szeptemberinél magasabbnak érezték a válaszadók, ez azonban a többi tényező fényében jelentheti az értékesítés felfutása előtti készletfeltöltést is. Az építőiparban októberben is folytatódott az év eleje óta tartó látványos javulás.

Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak megítélése is kedvezőbb lett az előző hónaphoz képest. A szolgáltatói bizalmi index hullámzása októberben folytatódott, ezúttal ismét javult: egyaránt kedvezőbb lett az üzletmenet, az elmúlt és a várható forgalom megítélése.

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével - ahol nem változott - minden ágazatban, ha csak kissé is, de erősödött. Ezzel párhuzamosan érezhetően csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az üzleti szférában a szolgáltató cégek kivételével az árvárakozások nem változtak, illetve kissé csökkentek, s valamelyest bővült az árcsökkentést tervezők köre. Jelentősen tovább mérséklődött a lakosság inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőipar kivételével minden ágazatban kedvezőbb lett, s a javulásra számítók aránya az iparban és a kereskedelemben immár meghaladta, a szolgáltatók körében pedig megközelítette a romlással számolókét.

A lakosság véleménye e kérdésben nem változott. A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi jelentős növekedést követően, annál lassabb ütemben, de tovább növekedett. Az emberek saját pénzügyi helyzetük következő egy évét kissé kedvezőbbnek ítélték, mint szeptemberben, ugyanakkor megtakarítási képességüket romlónak tartották.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: