Megszólalt Széles Gábor - tesztelték az energiacellát

Sikeresen lezárult a háromhetes tesztüzem, jelenleg a kereskedelmi tárgyalások megkezdésére várnak az energiacellával, az egyeztetésekben több ország is részt vesz - üzente a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa Szanyi Tibor szocialista politikusnak.

A tulajdonában lévő Magyar Hírlap online kiadásának főoldalán osztotta meg az örömhírt Széles Gábor nagyvállalkozó az általa már korábban beharangozott ún. energiacella kapcsán - ezzel lényegében egy szombati Facebook-bejegyzését ismételve meg. Azokra a felvetésekre, amelyek arra vonatkoztak, hogy Paks bővítése után vajon mi szükség lesz a találmányra, Széles úgy válaszolt, hogy "a berendezés elsősorban a háztartások részére lesz hasznos, és nem váltja ki a vállalatok jelentős energiaigényét". Az alig burkoltan alkoholistának titulált Szanyi Tibornak címzett levélben Széles Gábor kiáll a harmadik generációs orosz atomerőművek mellett, illetve arról is beszél, hogy az energiacella bevezetésével nem szeretne legalább 2018-ig várni, mert ennál hamarabb aligha kerülnek kormányra a szocialisták. (Tavaly tavasszal még úgy volt, hogy 2013 őszére a sorozatgyártás is beindulhat.)

Mi az az energiacella? Honnan jön az áram?

Széles tavaly áprilisban a Magyar Hírlapnak azt mondta: "Nem elsősorban a nagyfeszültségen keresztül, hanem a nagy áramon keresztül csatolja ki a készülék az energiát 'a levegőből'. Ennél többet nem szeretnék erről mondani. (...) Lehet, hogy egyszer majd a feltalálók ezért Nobel-díjat kapnak, de hangsúlyozom, nem vagyok a feltalálók között, én a projekt gyártói között vagyok. Általában azt tudom mondani, hogy azoknak a berendezéseknek a tömeges gyártása, amelyek új vagy nem ismert elven működnek, csaknem annyi problémát okoz, mint a prototípus kifejlesztése." Széles Gábor tavaly áprilisi Facebook-bejegyzéséből azt is tudni lehet, hogy a berendezés 150 kg tömegű.

Széles Gábor a legnagyobb magyar tulajdonú ipari vállalatcsoport, a Videoton 47 százalékos tulajdonosa. A Videoton és cégei, valamint a tulajdonosok érdekkörébe tartozó válllakozások száma meghaladja az ötvenet. A nagyvállalkozó vagyonát a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványa 2012-ben 83 milliárd forintra becsülte, és ezzel a lista 7. helyére került (Széles stabilan tartja magát a top10-ben, 2004-ben még Demján Sándorral együtt vezette a listát, 50-50 milliárdos becsült vagyonnal).

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: