Szeptemberben egy százalékra csökkent az infláció Csehországban

MTI - Szeptemberben egy százalékra mérséklődött az éves infláció Csehországban, 2010 márciusa óta ez a legalacsonyabb inflációs ráta - közölte a cseh statisztikai hivatal szerdán.

Az éves infláció csökkenése jelentősebb az elemzők által vártnál.

A szeptemberi infláció 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb az augusztusinál.

Az elemzők csak az infláció  0,1 százalékos lassulását  várták.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal estek az árak a szeptemberben, elsősorban az olcsóbb szezonvégi utazási kínálat miatt.

"Az áremelkedés mérséklődése különböző mértékben a fogyasztói kosár minden részét érinti" - állítja a statisztikai hivatal.

"Az infláció nem jelent problémát a Cseh Köztársaság számára. Az alacsony kereslet féken tartja a drágulást, s az inflációs nyomás szinte láthatatlan.

Az alacsony kereslet inkább lefelé nyomja az árakat" - mutatott rá Petr Dufek, a CSOB bank elemzője. Dufek és néhány további elemző is arra számít, hogy a jövő év elejéig az infláció további csökkenése várható.

Több szakértő szerint a szeptemberi inflációs adatok valószínűleg újra megnyitják azt a vitát, hogy nem kellene-e a jegybank beavatkozásával gyengíteni a koronát.

Az áremelkedést elsősorban az élelmiszerek hajtották, az üzemanyagok ára szeptemberben 3,1 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Olcsóbb a telefonálás, a háztartási földgáz és a villanyáram is.

Az utazási kínálat a nyári szezon végén átlagban 13,4 százalékkal volt olcsóbb, mint augusztusban.

A ruházat, a lábbelik, a disznóhús, a tej, a vaj és az áram viszont mérsékelten emelkedett.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: