Budapest is pályáztatás nélkül köt üzletet az oroszokkal

A tízmilliárd eurós atomüzlethez kapcsolódva révbe érhet a fővárosi M3-as metró járműparkjának cseréje - írta a Népszabadság.

A lap információi szerint erről is szó eshetett "a legmagasabb szinteken", azaz Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között. Tarlós István főpolgármester már tavaly augusztusban levélben kérte Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, hogy a 3-as vonal szovjet/ orosz gyártmányú "kritikus" műszaki állapotú szerelvényeinek felújítására, "újraépítésére" vonatkozó beszerzést mentesítse a közbeszerzési törvény alól, lévén a "gördülőállomány modernizációja" alapvetően "biztonsági szempontok miatt" nem várhatja ki a közbeszerzési eljárások "időtávját".

A fővárosnak - fogalmazott levelében a városvezető - kedvezőtlenek a tapasztalatai a tender útján történő járművásárlással kapcsolatban (lásd Alstom-szerelvények). Emiatt kezdeményezte, hogy a parlament illetékes bizottsága járuljon hozzá a tender nélküli eljáráshoz.

A 2007-ben kifejlesztett, 2009 óta sorozatgyártásban lévő orosz szerelvények gyorsan leszállíthatók, ráadásul jól illenének a meglévő alagutakba és rendszerekhez. Sőt a gyártó bizonyos feltételek mellett még előfinanszírozást is vállalna. A városháza mégis inkább hitel felvételével számol. A lap úgy tudja, hogy a BKV vezetősége tárgyalásokba kezdett az MFB Zrt.-vel. A városháza reményei szerint az első részlet 2016 júniusában lenne esedékes, a futamidő vége pedig 2026 lenne.

A kocsik felújításának költségét 65-75 milliárd forintra becsülik, az új kocsik beszerzését ennek legalább a duplájára. Az orosz beszállítóval történő esetleges szerződéskötés komoly szépséghibája, hogy ebben az esetben a főváros elesne az uniós támogatástól, mivel ehhez nyílt közbeszerzési pályázatot kellene hirdetni, amelyen elvileg bárki indulhatna. A megoldáskeresés sürgős: a 2011. tavaszi metrótűz után ugyan rögtön kivonták a 370 kocsiból álló járműpark 43 legöregebb darabját, de a megmaradtak csaknem fele - 154 darab - szintén elmúlt már harmincéves.


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: