Kína veszi aranyat, mit a cukrot

A kínai jegybank sajtóértesülések szerint hamarosan bejelentheti, hogy több mint duplájára növelte aranytartalékát.

A kínai jegybank hamarosan bejelentheti, hogy a korábbi 1054 tonnáról 2710 tonnára növelte aranyatrtalékát - mondta Jeffrey Nichols, az American Precious Metals Advisors igazgatója a SanghaiDaily.com-nak.

Aranyban is az élen van Kína

Kína jelenleg a világ legnagyobb aranytermelője és vásárlója egyben. A WGC adatai szerint a kínai aranyvásárlások mennyisége a tavalyi első három negyedévben 821 tonna volt, az egész évben pedig meghaladhatta az 1000 tonnát. A hazai termelés ennek csak egy részét fedezte, augusztus végéig 270 tonnára rúgott, s az év egészében a China Gold Group adatai szerint elérhette a 430 tonnát.

A kínai jegybank (People's Bank of China) 2009 óta nem jelentett be növekedést hivatalos aranytartalékaiban, az akkor közölt 1054 tonna aranya értéke az ország devizatartalékainak mindössze egy százalékát tette ki. Nichols szerint ennek ellenére a bank titokban mégis növelte ezt a mennyiséget, véleménye szerint 2009 és 2011 között 654, 2012-ben 388, tavaly 622 tonna aranyat vásárolhatott, ennek zöme a hazai kitermelésből származhatott. Bár a jegybankok vásárlásai a világ aranykeresletének mindössze 10 százalékára rúgnak, ha sor kerülne egy ilyen bejelentésre, az várhatóan áremelkedés okozna az arany piacán - mondta a lapnak Albert Cheng, a World Gold Council igazgatója.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: