London negatív magyar inflációt sem zár ki

Akár 2 százalékig is vághat az MNB a friss prognózisok szerint.

A 4cast elemzőház várakozása szerint a piac a 0,15 százalékpontos enyhítést is még "marginálisan agresszívabbnak fogja tekinteni a már óvatosnak nevezhető mértéknél". A cég elemzői szerint ez adhat valamelyes támogatást a forint euróval és zlotyval szembeni gyengülésére játszó befektetői pozícióknak, de komolyabb árfolyammozgásokat nem okoz. A kedden végrehajtott 0,15 és az egyes piaci szereplők által várt 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés között csak jelképes a különbség, de a monetáris tanács nyilvánvalóan azt a jelzést kívánja küldeni a piacnak, hogy "érez erőt a tempó diktálásához" - fogalmaztak az elemzők.

Várakozásuk szerint a piac mostantól havi 0,15 százalékpontos csökkentések és 2,40-2,55 százalékos - elérése után hosszabb ideig fenntartott - MNB-kamatmélypont árazására tér át. E forgatókönyvhöz nyilvánvalóan az is kell, hogy a piaci kondíciók ne váljanak "szélsőségesen kedvezőtlenné" - hangsúlyozták.

A Morgan Stanley elemzői kiemelték, hogy a monetáris tanács közleménye szerint "indokolttá vált" a kamatcsökkentések lépésenkénti ütemének lassítása, jóllehet a múlt havi közleményben még az szerepelt, hogy "valószínűleg indokolttá válik" az enyhítési ütem mérséklése. (A közleményről részletesen itt olvashat.) Ezt a változást úgy értelmezik a Morgan Stanleynél, hogy a közeljövőre nézve "ésszerű" a 0,15 százalékpontos további kamatcsökkentések végrehajtásának feltételezése.

Az erre az ütemre való áttérés viszont már márciusra az eddigi mélypontként valószínűsített 2,60 százalék alá vinné az alapkamatot, ráadásul a tervbe vett újabb közműdíjcsökkentések nyomán zéróra, sőt negatív tartományba is süllyedhet az éves összevetésű magyarországi infláció a következő néhány hónapban. Mindezek alapján a cég elemzői most már nem zárják ki, hogy a magyar jegybank akár 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a kamatcsökkentéseket.

Ezzel a 2,00 százalékos jóslattal nincsenek egyedül: a JP Morgan szerint ha a magyar kormány 10 százalékos újabb közműdíj-csökkentést hajt végre az idén, az a 2014 végi tizenkét havi inflációt 1,9 százalékra, 2014 egészének átlagos inflációját 1 százalékra mérsékelné. E forgatókönyv megvalósulása esetén a JP Morgan szerint 2,00 százalékig is csökkenhet az idén az MNB-alapkamata. A cég alapesetben 2,50 százalékon várja az MNB enyhítési ciklusának kamatvégpontját.

A Morgan Stanley elemzői szerint az idén egyébként nem is az alapkamat, hanem az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) lesz a monetáris kondíciók elsődleges meghatározó tényezője. Várakozásuk szerint az MNB az idei év elején kiterjeszti a programot, és akár az ingatlanépítési szektort is bevonhatja az nhp-körbe.

Az elemzők szerint a monetáris kondíciók enyhülése és a hitelkiáramlás gyorsuló bővülése alátámasztja a cég azon várakozását, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén "érdemi mértékben" élénkül. Ennek megfelelően 2,2 százalékos magyar GDP-növekedést várnak 2014-re, ugyanakkor azzal is számolnak, hogy a növekedés és az infláció várható egyidejű gyorsulása miatt az MNB az év vége felé kamatemeléseket hajt végre.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: