Óriási veszteség a bankóriásnál

A Deutsche Bank (DB) kellemetlen meglepetést okozott befektetőinek azzal, hogy a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozóan 1,15 milliárd eurós adózás előtti veszteségről adott számot a várt 628 milliós nyereség helyett előzetes jelentésében.

A hatalmas veszteség egy része az 528 millió eurós jogi költségekkel magyarázható. A részletes adatokat várhatóan január 29-ei gyorsjelentésében közli a bank.

A DB előzetes gyorsjelentésében óriási veszteségről adott számot a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozóan: a várt 628 millió eurós nyereség helyett 1,15 milliárd eurós veszteséget ért el az időszakban. A bank elsősorban egyszeri tételek miatt lett veszteséges, az időszakban 528 millió eurót tettek ki jogi költségei, 623 millió eurós veszteség jelentkezett eszközátértékelésekből.

A bankot az amerikai jelzálogpiaci szabályozó (FHFA - Federal Housing Finance Agency) 1,9 milliárd dollárra bírságolta meg decemberben a Fannie Mae és a Freddie Mac állami jelzálogfinanszírozóknak szabálytalanul értékesített jelzálogfedezetű értékpapírok miatt. Emellett a Deutsche Bank 725 millió eurós bírságot fizet a Libor manipulációja miatt.

A pénzintézet eredményét rontotta, hogy a befektetési banki üzletág bevételei 27 százalékkal estek az egy évvel ezelőttihez képest, ezen belül a kötvénykereskedési üzletág bevétele 31 százalékos esést mutatott.

A piacot nem érte teljesen váratlanul a veszteség, ugyanis szombaton többek között a The Wall Street Journal és a Financial Times is arról írt, hogy hétfőn profit warningot adhat ki a bank. A DB New York-i részvényei szombaton több mint 4 százalékot estek a hírre.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: