Romlott a svájciak hangulata

A decemberi közel három és fél éves csúcsról mérsékelten gyengült januárban a hat hónapos várakozásokat tükröző ZEW-CS svájci üzletihangulat-index.

A német ZEW gazdaságkutató intézet szerdán publikált adatai szerint a januári mutató 36,4 pontra gyengült a decemberi 39,4 pontról, ami 2010 májusa óta a legmagasabb volt.

A megkérdezettek többsége januárban is azzal számolt, hogy hat hónapon belül tovább élénkül a svájci gazdaság, bár ez a bővülés némileg kisebb lehet a decemberi várakozásokhoz képest.

Az aktuális üzleti környezet megítélését jelző januári mutató 50 pontra erősödött a decemberi 46,5 pontról, az index tavaly januárban 16 ponton állt.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) és a Credit Suisse (CS) együttműködésében havi rendszerességgel végzett felmérés eredménye alapján képzett üzletihangulat-index a megkérdezett gazdasági szakértők hat hónapra előretekintő üzleti várakozásait számszerűsíti.

A svájci kormány a múlt év végén az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését 2,1 százalékról 2,3 százalékra javította.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: