Szerbiából menekül a tőke

A szerb gazdaság helyzete mellett Belgrádban az offshore vállalatokat okolják azért, mert 2013-ban aggasztóan sok deviza áramlott ki Szerbiából.

A múlt évben októberig Szerbiából a devizaszámlákon keresztül 270 millió euró áramlott ki. Ennek jelentős része az offshore zónákba, főleg a Brit Virgin-szigeteken székelő cégekbe, amely Hollandia mellett a leggyakoribb célállomás, de a Seychelle-szigetek, Ciprus és a Kajmán-szigetek is kedveltek. Szerbiában 330 offshore cég működik, ezeknek több mint a fele a Brit Virgin-szigeteken - közölte a belgrádi rádió. A kormány által tervezett reformok között szerepel az offshore vállalatok nyilvántartásba vétele és tulajdonosi szerkezetük feltárása. Az. adóparadicsomokban való cégalapítás célja az adófizetés elkerülése, de gyakran a pénzmosás és az igazi tulajdonos nevének eltitkolása is.

A devizakiáramlás növekedésének másik oka az egyre nehezebb gazdasági helyzet, ezen belül a rossz hitelek számának emelkedése. A lakossági és vállalati hitelek 24,5 százalékát nem, vagy csak több hónapos késéssel törlesztik, a gazdaságban ez már a kihelyezett kölcsönök harmadát sújtja. A hiteleknek csaknem a felét az építőipari és feldolgozóipari cégek vették fel, amelyeket leginkább sújtott a gazdasági válság. Ezeket a kereskedelem, a közlekedés és az idegenforgalom követi, a hitelek tíz százaléka pedig az ingatlanforgalomba irányult. Emiatt a Szerbiában működő külföldi bankok nem újítják neg a hiteleket, a törlesztett összegeket pedig otthon tartják. Ha a helyzet tovább romlik, akkor várhatóan erősödik a külföldi bankcsoportok pénzének kiáramlása, ami még erőteljesebben csökkentheti hitelkihelyezésüket és emelheti a kamatokat, ez pedig főleg a kisebb cégeknél tömegesen vezethet csődökhöz.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: