Kétszámjegyű növekedést ért el a cserépgyártó Mediterrán tavaly

Budapest - A Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. a múlt évet mintegy 7 milliárd forint árbevétellel zárta, ami 12 százalékkal több a 2012. évinél - mondta Gódi Attila, a családi vállalkozás ügyvezető igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
A válság ellenére végig nyereséges maradt a cég, tavaly már 400 millió forint lett a profit.

A 30 millió eladott cserép kétharmadát exportálták, zömében a környező országokba, de Brüsszelben is a cég betoncserepeivel újítanak fel egy városrészt - tette hozzá az ügyvezető.

Az évi 30 ezer darab cserép 14 ezer átlagos családi ház lefedésére elegendő.

A magyar betoncserép piac mintegy 40 százalékát tudhatja magáénak a Mediterrán Kft. A Magyarországon maradt termékeik 25-30 százaléka kerül új házak tetejére, a többit felújításhoz használják. A környező országokban ez az arány fordított, mivel ott kevésbé esett vissza a lakásépítés.

A társaságnak 4 gyára van, kettő a székhelyükön, a Baranya megyei Bólyban, egy Kunszentmiklóson, egy pedig a szlovákiai Farkasdon. Az egyik bólyi üzem csak kiegészítő termékeket gyárt, így a három cserépgyár kapacitása - egyenként - 22-24 millió darab évente, napi két műszakkal számolva. Az alkalmazottak száma jelenleg 175 fő.

Az ügyvezető elmondta, hogy Erdélybe évi 800 kamion cserepet szállítanak, ezért felmerült egy ottani gyár létesítésének a gondolata. Ehhez azonban a magyar piacnak kellene fellendülnie, hogy a külföldi gyártás miatt ne kelljen hazai gyárat leállítani - vélte Gódi Attila.

A Mediterrán Kft. termékeinek a brandje eddig Mediterrán volt, de most áttértek a Terrán megjelölésre - jelentette be Gódi Attila. Ennek oka az, hogy a Mediterrán erősen kötődik egyfajta termékhez és színvilághoz, amely induláskor igaz volt a cégre, miután az első olasz cserépgyártó gépek ezt produkálták. Mára viszont sokkal szélesebb a termékválasztékuk, így félrevezető a korábbi név.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: