NFM: megtartotta éves első ülését az ACER igazgatási tanácsa

Budapest - Megtartotta éves első ülését az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (Agency for the Cooperation of Energy Regulators - ACER) igazgatási tanácsa, amelyen a testület új póttagjaként részt vett Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára - közölte a tárca az MTI-vel csütörtökön.
 
A közlemény emlékeztet, hogy az Európai Unió Tanácsa tavaly november 15-én döntött az ügynökség igazgatási tanácsa két tagjának és három póttagjának kinevezéséről. E határozat alapján 2014. január 28-án kezdődött meg Kovács Pál négyéves megbízatása.

A tanácskozáson a résztvevők a 2014. évi munkaprogram kiértékelése mellett elfogadták az Európai Bizottság (EB) által január 22-én kiadott, az ügynökség tevékenységéről szóló első értékelést, amely szerint az ACER tevékenységével - működésének 2011. márciusi kezdetétől fogva - az európai energiaszabályozás lényeges szereplőjévé lépett elő. A belső energiapiac megvalósítása és az átviteli hálózatok fejlesztése tekintetében az EB hasznos eszköznek ítélte az ügynökség éves munkaprogramjait és jelentéseit. A bizottság arra ösztönzi az ügynökséget, hogy közvetítői szerepével továbbra is aktívan járuljon hozzá a belső energiapiac hatékonyságának erősítéséhez - tudatta az NFM.

Ismertetésük szerint az ügynökség működésének első két évében a hálózati csatlakozási, a határkeresztező kereskedelemre és a rendszerirányításra vonatkozó szabályozás uniós szintű harmonizációját célzó keretjellegű iránymutatások fejlesztésén dolgozott. Az új, 2014-es munkaprogram alapján kiemelt feladatai között szerepel a villamos energia és földgáz határkeresztező kereskedelmére vonatkozó uniós célmodellek értékelése.

A ljubljanai székhelyű ACER a nemzeti energiaszabályozó hatóságok feladatainak végrehajtását segíti, szükség szerint összehangolja tevékenységüket a versenyképes, fenntartható, biztonságos és átlátható belső energiapiac kiépítésének céljából - olvasható a közleményben.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: