Forró lesz a hétvége

Felejtsék el a szigorú költségvetési és adósságszabályokat előíró európai stabilitási és növekedési paktum felvizezését a politikusok! - szólítja fel a francia és az olasz kormányt a német jegybank elnöke.

Visszautasította az Európai Unió csütörtök-pénteki csúcsértekezletére készülő politikusok, különösen a baloldali francia és olasz kormány költségvetési lazítási törekvéseit Jens Weidmann, az Európai Központi Bank (ECB) monetáris tanácsának tagja. A Süddeutche Zeitung napilap keddi számában megjelent újságoldalnyi cikkében kifejti: nem elfogadható a költségvetési hiány és az államadósság leszorítását előíró stabilitási és növekedési paktum felvizezése.

Sőt, szerinte a puhítás helyett éppen hogy szigorítani kellene az előírások betartását, így a GDP arányos költségvetési hiány három és az államadósság 60 százalék alatt tartását. Ha kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az eurózóna egyes országai képesek finanszírozni a büdzséjüket, illetve az adósságukat, az sokkot okozhat a közös európai valutát használó övezet egészében - fejtegeti Weidmann, aki ECB-tagsága mellett a Bundesbank elnöke.

Semmi kétség

Ezzel a döntéshozók azzal kapcsolatban is kétségeket ébresztenének a piacai szereplőkben, hogy valóban tanultak-e az övezet adósságválságából. Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy nem lehet fenntartható növekedési pályára állítani a gazdaságot akkor, ha magasak a magán- és a közadósságok - tette hozzá az ECB döntéshozója.

Figyelmeztette a politikusokat, hogy az ECB laza monetáris politikája csak arra jó, hogy időt adjon a kormányoknak a feltétlenül szükséges strukturális reformok végrehajtására azokban az országokban, amelyeken átgázolt a válság. A szigorúbb költségvetési szabályok betartását éppen a válság elleni harc kényszerítette ki. Erre az ECB is számtalanszor felhívta a figyelmet. Ennek tükrében kiábrándító, hogy amint kicsit enyhül a piaci nyomás, a politikusok máris a puhítást követelik.

Slampos franciák

Weidmann külön fejeztet szentel írásában Franciaországnak. Az euró bevezetése óta eltelt 15 évből kilencben a francia költségvetési hiány meghaladta a háromszázalékos plafont. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya majdnem minden évben nőtt ebben az időszakban.

A Budesbank elnöke arra reagált cikkében, hogy az európai szocialista és szociáldemokrata pártok a stabilitási és növekedési paktum szabályainak rugalmasabb alkalmazását akarják elérni. Indoklásuk szerint a magas munkanélküliség miatt már holnaptól jobban kellene serkenteni a gazdasági növekedést az eurózónában. Törekvéseik helyet kaptak abban az javaslattervezetben, amelyet Herman Van Rompuy készít elő a hét végi EU-csúcs résztvevőinek.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: