Ez a csőd mindenkinek fájni fog

Az USA felszólította Argentínát, hogy egyezzen meg azokkal a hitelezőivel, amelyeknek nemrégiben igazat adott egy New York-i bíróság a latin-amerikai országgal szembeni követelésükkel kapcsolatban. Eközben az euróban kibocsátott argentin kötvények tulajdonosai is akcióba léptek.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha az argentin kormány megegyezésre jutna azon hitelezőivel, amelyek nem járultak hozzá követeléseik kétharmadának lefaragásához a két adósságátütemezés során, a teljes összeg megfizetését követelik Buenos Airestől, és a New York-i kerületi bíróság nekik adott igazat. A feleknek július 30-áig van idejük arra, hogy az új jogi helyzetben megállapodásra jussanak egymással, ennek hiányában Argentína újból fizetésképtelenné válik.

Roberta Jacobson külügyi államtitkár-helyettes az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) találkozóján fogalmazta meg ezt a kérést, arra hivatkozva, hogy mind a pernyertes hitelezők, főként hedge fundok, mind az argentin kormány jelezte korábban, hogy kész a megállapodásra - derül ki a CNBC tudósításából. Argentína 2001-2002-ben tagadta meg 100 milliárd dollárnyi adóssága törlesztését, majd hitelezői közel 93 százalékával megállapodott követeléseik jelentős csökkentéséről.

Üzengetés

Az OAS tagállamai azt szerették volna, ha a szervezet kiáll Argentína mellett, ám Jaconson világossá tette, hogy Washington nem támogatja ezt az ötletet, miután a felek a független joghatóság elé vitték vitájukat. Hector Timerman argentin külügyminiszter elismételte kormánya álláspontját, miszerint hajlandók tárgyalni, de nem engednek a zsarolásnak. Az argentinok "keselyű alapoknak" tartják a kötvényeik teljes értékét követelő hitelezőket, miután köztudott, hogy a papírokat mélyen értékükön alul vásárolták, így teljes értékük kifizetése zsíros extraprofitot hozna nekik.

Argentína elküldi küldöttségét a július 7-én kezdődő egyeztetésre, amelyet egy a bíróság által kinevezett mediátor vezet, de tárgyaló delegációját egy alacsonyabb beosztású tisztviselő vezeti, így kérdéses mire van felhatalmazása. Jay Newman, az egyik érintett hitelező, az Elliot Management vezető portfóliómenedzsere felszólította Buenos Airest, hogy üljön egy asztalhoz a pernyertes kötvénytulajdonosokkal és egyezzen meg velük valamilyen megoldásban.

Mi közünk hozzá?

Eközben akcióba lendült a hitelezők egy másik csoportja is, amely úgy véli, hogy a New York-i bíróság túlterjeszkedett a hatáskörén - tudósított a Financial Times. Ezek a kötvénytulajdonosok euróban kibocsátott argentin állampapírokat vettek - majd belementek azok értékének lefaragásába -, ezért szerintük ezekre nem vonatkozik az amerikai jog. A csoport kérdést intézett a manhattani kerüli bírósághoz azt tudakolva, miért hoztak olyan határozatot, amely az ő követeléseik törlesztését is megakadályozza.

A döntés ugyanis úgy szólt, hogy Argentínának akkor kell kifizetnie a hedge fundoknak kötvényeik teljes értékét, amikor a többi hitezőnek törleszti adóssága következő (832 millió dolláros) részletét. Enélkül az utóbbi kifizetése is illegális. Ez az időpont június 30-a lett volna, ám Buenos Aires úgy döntött, inkább senkinek sem fizet, vállalva, hogy ezzel technikai értelemben - tudna törleszteni, de nem teszi - fizetésképtelenné vált. Így most úgy áll a helyzet, hogy ha az amerikai bírósági ítélet újabb államcsődhöz vezet, akkor egyetlen hitelező sem juthat hozzá pénzéhez.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: