Kína júliustól Svájccal és Izlanddal is szabadon kereskedik

Jelentős vámkedvezményt ad egymásnak Svájc, illetve Izland és Kína a kétoldalú, júliustól életbe lépő szabadkereskedelmi egyezmények értelmében.


A két ország gazdaságpolitikai sikerként könyveli el, hogy Kína az európai államok közül elsőként velük kötött ilyen megállapodást.

A svájci-kínai szabadkereskedelmi egyezmény értelmében júliustól a Kínából származó import 99,7 százaléka, így mindenek előtt a textilipari termékek, autóalkatrészek és a fémből készült termékek után nem kell vámot fizetni. A kelet-ázsiai ország Svájcból való importjának 84,2 százaléka élvez vámmentességet, ez elsősorban az olcsóbb vegyi- és gyógyszeripari termékeket, órákat, valamint az ipari berendezéseket érinti.

A következő öt, illetve tíz évben további iparágakban törlik el a vámokat, s a két ország a közbeszerzések és szellemi tulajdonjogok, valamint a munkaerőpiaci koordináció terén is szorosabban együttműködik majd - számolt be a részletekről a kínai központi televízió.

Svájc és Kína között a kereskedelem éves bázison csaknem másfélszeres növekedést mutatva, 2013-ban 60 milliárd dollárra nőtt. A Credit Suisse Group jelentésében a szabadkereskedelmi egyezmény előnyéről közölte, Kína 2035-re, Németországot megelőzve, Svájc legnagyobb exportpiacává lép majd elő.

Július elsejétől Kína és Izland között is szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben. A megegyezés Kína Izlandról származó importjának 82 százalékánál törli el a vámokat, míg az Izlandba menő exportjának teljes egésze vámmentes lesz. A megegyezés a jelenleginél jóval olcsóbb élelmiszerárakat hozhat Izlandon, s abból az ottani halászati ipar is hatalmasat profitálhat - írják az izlandi lapok. A felek tavaly 220 millió dolláros kereskedelmet bonyolítottak le, amely a becslések szerint az évtized közepére akár a 300 millió dollár fölé is nőhet.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: