Magyarország térségi éllovas a duális szakképzésben

Magyarország az élen jár a térségben a duális szakképzés bevezetésében - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pénteken, amikor első alkalommal adtak át elismerést az Audi Hungaria Motor Kft. legjobban teljesítő végzett szakmunkás-tanulóinak.


Kifejtette, a kamara évek óta hangsúlyozta, hogy át kell alakítani a hazai szakképzést, elmozdulva a duális rendszer irányába.

Hozzátette, tavaly szeptemberben indult el az új rendszer, de évek kellenek, hogy lássák a eredményeket, hogy felálljon az iskolarendszer és kialakuljon a tananyag.

Parragh László elmondta, fontos a vállalatokkal és az érintett önkormányzatokkal való együttműködés.

A kamara elnöke elmondta, lényeges, hogy a szakképzettség megszerzése ne a képzési pálya vége, hanem annak csak egy állomása legyen. Hozzátette: az Audinál "a felsővezetők döntő része szakmunkásként kezdte és ma hatalmas vállalatot irányít".

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere az eseményen elmondta: az utóbbi két ciklusban a város több lépést tett azért, hogy minél fejlettebbé tegyék a várost és a térséget, a versenyképességet pedig a lehető legmagasabb szinten tartsák. Ennek elemeként említette, hogy a szakképzést helyezték előtérbe, illetve ösztöndíjprogrammal támogatják azokat a diákokat, akik a hiányszakmát tanulnak.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: