A franciák nem elleneznék az ECB államkötvény-vásárlását

A francia központi bank elnöke szerint az Európai Központi Bank (ECB) államkötvényeket vásárolhatna, ha emelni kellene a kamatokat vagy új gazdasági sokkhatás érné az eurózónát.

"Nem látnék semmilyen problémát abban, hogy az Európai Központi Bank más értékpapírokat, és szükség esetén államkötvényeket vásároljon, ha például emelkednének a kamatok az eurózónában az Egyesült Államok monetáris politikájának jövő évi kiigazítása miatt" - jelentette ki Christian Noyer a Les Échos című francia újságnak adott, pénteken megjelent interjúban. Hangsúlyozta: az ECB-nek képesnek kell lennie a negatív fejlemények kivédésére. "Mindazonáltal a reakciót jól ki kell számítani, a bizalmat meg kell őrizni, és nem szabad szembemenni a közvéleménnyel, beleértve Németországot" - mondta.

Az Európai Központi Bank az utóbbi két hétben többször megismételte, hogy a kormányzótanács kész más, nem konvencionális eszközökhöz nyúlni, azaz akár államkötvényeket is vásárolhat, ha az eddigi intézkedései - a hosszú lejáratú refinanszírozási hitelek a bankok számára, a pénzintézeti fedezett kötvények és a követeléssel fedezett vállalati értékpapírok piaci vásárlása - nem lennének elegendőek.

Christian Noyer úgy ítéli meg, hogy az ECB eddigi lépései megfelelőek voltak, és már meghozták az első eredményeket. Csökkentek a kamatok, ami részben segítette a részvények és kötvények árfolyamának emelkedését. Emellett jelentősen csökkentek a különbségek a finanszírozási feltételekben az euróövezeti tagállamok esetében - tette hozzá.

Noyer megjegyezte, hogy az olyan euróövezeti országok, amelyek strukturális reformokat hajtottak végre, például Spanyolország, Írország vagy Portugália, most kezdik el learatni a keserves munka első gyümölcseit. Franciaországnak is végre kell hajtani a reformokat: a strukturális deficit csökkentését célzó irány jó, de az ütem nem elég gyors - véli a francia központi bank elnöke.

Megítélése szerint már rövid távon kedvező hatást gyakorolnának olyan intézkedések, mint a vasárnap végzett munka egyértelmű liberalizálása, vagy a lakásépítéseket fékező előírások gyors enyhítése. Középtávon szükség lenne a munkaerőpiac reformjára, amely magában foglalná a minimálbér indexálási mechanizmusának felülvizsgálatát, és több mozgásteret biztosítana a munkaadóknak és munkavállalóknak a tárgyalásokra, rugalmasabbá tenné a munkaidő meghatározását és az elbocsátás szabályait.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: