Hatmilliárdos projekt Tolnában

Több mint hatmilliárd forintot nevesített a Tolna megyei önkormányzat a megye integrált területi programjában az atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházásához kapcsolódó gazdaságfejlesztésre, amelyhez több operatív program forrásait is felhasználnák.

Az önkormányzat honlapján elérhető dokumentum szerint a bővítésre való felkészülés a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban a kiemelt fejlesztéseket tartalmazó hat kulcsprojekt egyike Tolna megyében.

A program 6 milliárd 231 millió forintot szán a fejlesztési projektre, amely közvetlen, közvetett gazdaságfejlesztést, valamint képzéseket tartalmaz. A forrásokból egyrészt olyan Tolna megyei mikro-, kis- és közepes vállalkozások részesülnének, amelyek érintettek az Atomerőmű II projektben, másrészt a Tolna megyei ipari parkok jutnának támogatáshoz. A Pakshoz közel fekvő - paksi, dunaföldvári, szekszárdi - ipari parkban kamionpihenőt és szervizállomást, illetve konténeres áruk rakodására alkalmas darupályával ellátott logisztikai raktárt alakítanának ki. A dokumentum szerint az ilyen címmel rendelkező ipari parkok 100-450 millió forintos támogatásra pályázhatnak majd.

A program szerint a felkészülési projekt célcsoportja foglalkoztatási, képzési szempontból mintegy 50 ezer munkanélküli, illetve jelzik benne, hogy a tervezett, támogatott munkahelyi képzéseket 5100 ember fejezi be sikeresen.

"Az atomerőmű-beruházás az ország legnagyobb fejlesztése lesz, nem mindegy, hogy a helyi gazdaság milyen arányt tud kiszakítani a megrendelésekből" - mondta az MTI-nek Naszvadi Balázs, az önkormányzati hivatal területfejlesztési osztályvezetője. Úgy vélte, a projekt legfontosabb része a képzés, mivel megfelelő munkaerő nélkül a cégek sem tudnak megrendelésekhez jutni. Nagy számban lesz szükség például építőipari szakmunkásokra és minősített hegesztőkre, ez utóbbi most is hiányszakma - jegyezte meg. Elmondta, a felkészülést szolgáló projektet, amelyet több ágazati operatív program forrásaira alapoznak, 2015 tavaszán véglegesíthetik, a költségvetése még változhat, a pályázatokat 2015-től 2022-ig lehet majd megvalósítani.

A Tolna megyei integrált fejlesztési programban jelzik: a tervek szerint 2018-ban kezdődő, 5000-7000 munkavállalót igénylő, mintegy 3000 milliárd forintos beruházás kockázatelemzésében az szerepel, hogy a környező természetvédelmi területek élővilágának megzavarása jelentős kockázatot rejt, ezért fontos feladat az élővilág védelmét szolgáló intézkedések alkalmazása.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: