Az orosz kormányfő a munkavállalói mobilitás erősítését sürgeti

A munkavállalók mobilitásának erősítéséről beszélt az orosz kormányfő pénteken Szocsiban, egy nemzetközi befektetői fórumon. Dmitrij Medvegyev megfogalmazása szerint az oroszok kénytelenek lesznek munkahelyet, szakmát és lakóhelyet is változtatni.

MTI - "Nem egyszerű idők várnak ránk, és éppen ebben az időszakban ideje azzal a komoly előnyünkkel élnünk, hogy az európai viszonyokhoz képest alacsony a munkanélküliség, és el kell távolodnunk attól a politikától, hogy mindenáron megőrizzük a munkahelyeket" - mondta a miniszterelnök.

Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy több segítséget és lehetőséget kell teremteni a szakmai átképzésre Oroszországban.

Dmitrij Medvegyev arról is beszélt a tanácskozáson: ösztönözni kell a legképzettebb dolgozókat, hogy minél később menjenek nyugdíjba.

Az orosz kormányfő pénteken a Vedomosztyi című befolyásos orosz napilapban közölt terjedelmes cikkben a világgazdasági folyamatokról is kifejtette véleményét. Úgy vélte, Európa a recesszió szélén táncol, és minden fejlődő országban, így Oroszországban is lelassult a gazdasági fejlődés. Az Egyesült Államok kormánya nem tud megbirkózni a munkanélküliséggel, az amerikai lakosság pedig az eladósodással.

A The Wall Street Journal és a Financial Times közös oroszországi kiadványában közölt cikk szerint az orosz gazdaság fejlődésére főként a külső körülmények vannak hatással, a termelés növelése pedig alapvetően az állami beruházásoknak köszönhető. Az orosz miniszterelnök úgy látja, hogy a magánbefektetők esetében megmaradtak az "irracionális félelmek attól, hogy az érthetetlen és néha megjósolhatatlan Oroszországban dolgozzanak". Medvegyev szerint ennek az az oka, hogy az igazságszolgáltatás, a rendőrség és az állami hivatalnokok túlságosan védik az állami tulajdont. Azt javasolta: el kellene érni, hogy az állam "ne foglaljon el indokolatlanul nagy helyet az orosz gazdaságban".

Eközben a Szocsiban rendezett nemzetközi befektetői fórumra időzítve a Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap arról számolt be, hogy az utóbbi nyolc hét alatt megfordult a helyzet, és az oroszországi befektetési alapokból történő folyamatos tőkekivonást befektetési hullám váltotta fel. Igaz, ez elsősorban spekulatív tőke. A szakemberek 57 millió dolláros (majdnem 12,6 milliárd forint) pozitívumot rögzítettek.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: