Az egykulcsos adórendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

A Jobbik szerint az egykulcsos adórendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel 2010-hez képest nyolcszázezerrel többen élnek a létminimum alatt. Erről Volner János beszélt kedden az adótörvények általános vitájában a parlamentben.

MTI - A Jobbik vezérszónoka kifejtette: míg a kormányváltás idején 3,2 millióan éltek a létminimum alatt, jelenleg négymillióan. Az Európai Unió húsz legszegényebb régiójából négy Magyarországon található - mondta.

Úgy értékelte, hogy a gazdasági növekedés csak egy-két póluson érezhető. Volner János azt mondta, egy borsodi vagy egy szabolcsi ember semmit sem érez a kecskeméti autógyár gazdasági növekedést emelő hatásából.

Óva intette a kormányt, hogy sikerpropagandát folytasson, mert szerinte annak nincs valós alapja. Az ellenzéki képviselő szerint neoliberális gazdaságpolitikát folytat a kabinet, és kifogásolta, hogy társadalompolitikai célok eszközeként nem használják fel az adórendszert.

Volner János azt mondta, 2010-ben, az egykulcsos adórendszer bevezetése előtt bruttó 94 ezer forint - ami most a minimálbér - több mint 11 ezer forinttal többet ért.

Úgy folytatta: a kormány szerint a családi adókedvezmény kiszélesítésével egy bruttó 90 ezer forintos jövedelemmel rendelkező, kétgyermekes családnál 5600 forinttal nő a nettó jövedelem. A kormány most a felét adja vissza annak az adómegszorításnak, amit az egykulcsos adórendszer bevezetésével a legszegényebbektől elvett - hangoztatta.

A jobbikos politikus azt mondta, egy külföldi vállalkozás a töredékéből megússza az adózást, mint egy magyar. A magyar vállalkozásokat a saját kormánya teszi tönkre azzal - folytatta - , hogy túladóztatja őket, mert több adóbevételt vár tőlük, mint egy külföldi cégtől. Szerinte ugyanazokat az adószabályokat kellene alkalmazni a magyar vállalkozásokra is, mint a külföldiekre.

Kitért arra, hogy a törvényjavaslat húsz különböző adónemet módosít, és bár a jogalkotási törvény előírja, nincs az előterjesztéshez egyetlen költségvetési hatástanulmány sem.

Volner János kifogásolta, hogy a kormány nem tett semmit azért, hogy az ágazati különadókat és a csekkadót ne hárítsák át a szolgáltatók. Az illetéktörvény kapcsán pedig megjegyezte, a gyermekneveléssel összefüggő kiadásokat miért nem csökkenti a kormány azzal, hogy biztosítja a családoknak az illetékmentességet lakás és autó vásárlása esetén.
Megosztás a Google Pluson