OGY - Adótörvények - Az LMP adócsökkentést akar

A munkát és a fogyasztást terhelő adók radikális csökkentését sürgeti az LMP.

MTI - Vágó Gábor, a párt vezérszónoka a jövő évi adótörvények általános vitájában kedden az Országgyűlésben azt mondta, lenne lehetőség a munkát terhelő adók további csökkentésére, mégpedig olyan szintre, hogy ne csak a munkavállalók, hanem a munkaadók is jól járjanak.

Az LMP képviselője a fogyasztást terhelő adókról szólva a 27 százalékos áfa csökkentését szorgalmazta, mert az szerinte ma megfojtja a belső fogyasztást, és nagy lehetőséget ad a "feketézésre".

A politikus kritizálta az adórendszer állandó változékonyságát is, az ugyanis lehetetlenné teszi a kiszámítható tervezést, ezért az LMP szerint évente maximum kétszer lehetne változtatni az adórendszeren.

A vállalatokkal kapcsolatban azt mondta, az adócsomag nem a kis- és középvállalkozásokat (kkv) hozza helyzetbe, hanem azokat a nagy-, főként multinacionális cégeket, amelyek munkahelyteremtő képessége korántsem olyan nagy, mint a kkv-ké.

A vállalkozói szektorban pedig van egy olyan fiatal feltörekvő réteg, amely azt gondolja, "hiába van neki világraszóló ötlete", az adószabályok és a bürokratikus terhek miatt nem érdemes létrehoznia Magyarországon a vállalkozását - mondta Vágó Gábor, úgy értékelve, hogy az adótörvény nem alkalmazkodik ahhoz a 21. századi kihíváshoz, amely szerint a legfőbb tőke a tudás.

Az LMP szerint az adócsomag nem reflektál a magyar társadalom kettészakadásának folyamatára sem - közölte a párt vezérszónoka.

A családi adókedvezmény kiterjesztését üdvözölte, de azt még mindig kevésnek tartja.

Szorgalmazta egyúttal az úgynevezett zöldadó bevezetését a környezetszennyező és -romboló tevékenységek esetében.

Vágó Gábor álláspontját úgy összegezte: egy igazságos adórendszert kellene kialakítani, amely egy olyan társadalom alapja lehet, ahol nem a gazdagok további gyarapodását segítik elő, hanem a tisztes megélhetést és a kreativitással bírók vállalkozási terveit.
Megosztás a Google Pluson