Kitűzték a kínai gazdasági reform folytatásáról döntő tanácsozást

Kínában november 9-ére tűzték ki annak a kulcsfontosságú tanácskozásnak a kezdetét, amelyen a párt vezetői a gazdasági reformok elmélyítéséről, a következő évtized gazdasági irányvonaláról készülnek dönteni - jelentették be Pekingben kedden.

MTI - A Kínai Kommunista Párt kétszáz tagú Központi Bizottsága (KKP KB) plenáris ülését november 9-12. között tartják meg. A párt Politikai Bizottsága kedden tekintette át azokat a dokumentumokat, amelyek között a tervezett döntésekkel kapcsolatban a párton belül és a párton kívül gyűjtött vélemények összefoglalója is szerepel.

Ez lesz a KB harmadik ülése azóta, hogy a legfelső vezetőségben egy éve megtörtént az évtizedenként szokásos váltás. Hagyományosan az ilyen, harmadik plénumnak nevezett tanácskozásokon határoznak a kulcsfontosságú gazdasági változtatásokról. A politikai reformok továbbvitele várhatóan nem lesz a fontosabb napirendi pontok között.

A hivatalos Hszinhua hírügynökségben megjelent közlemény azt hangoztatja, hogy a KKP vezető erejét meg kell erősíteni, a pártnak alapjában meghatározó szerepet kell kapnia a reform jövőbeni koordinálásában. Fel kell gyorsítani a szocialista piacgazdaság, a demokrácia, a kultúra, a környezetvédelem fejlesztését. A dokumentum szerzői még hozzáteszik: a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus rendszerében fellelhető szabálytalanságokat fel kell számolni.

A pártvezetés jóváhagyott olyan új rendelkezéseket is, amelyekkel a pazarlás, a különcködés, a közpénzek elherdálása elleni fellépést, a szigorúbb ellenőrzést és büntetést segítik elő a pártban és az állami apparátus különböző szerveiben.

Megosztás a Google Pluson