Megnyílnak a milliárdok a magyar ötletek támogatására

Megjelentek a Horizont 2020 első pályázati kiírásai, a program során műszaki, tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs projekteket támogatnak 2014 és 2020 között.

Az összesen 79 milliárd euróból gazdálkodó program első évében, 2014-ben 7,8 milliárd eurót fordítanak többek közt egészségügyi, digitális, információs biztonsági és az úgynevezett intelligens városok megteremtésére. A 2014-es pályázatok legtöbbjére már szerdától lehet jelentkezni, a többi év közben, folyamatosan válik majd elérhetővé - közölte az Európai Bizottság.

A Horizont 2020 három pillérre épít: 3 milliárd eurót szán jövőre a tudományos kutatások támogatására, amelyből 1,7 milliárdot az Európai Kutatási Tanácson keresztül osztanak szét, 800 millió pedig a fiatal kutatókat segíti majd a Marie Curie-ösztöndíjon keresztül. Emellett 1,8 milliárd euró áll rendelkezésre 2014-ben az ipari kutatás-fejlesztés elősegítésére, a többi között a robotika, a nanotechnológia, a biotechnológia és az űrkutatás támogatására. Végül pedig 2,8 milliárd euró a társadalmi kihívások leküzdését hivatott elősegíteni. Ide tartozik a többi között a biogazdálkodás, az egészségügyi, mezőgazdasági, energiaügyi kutatások támogatása.

A tervek szerint 2014-ben és 2015-ben 500 millió eurót kifejezetten az innovatív kis- és közepes vállalkozások támogatására fordítanak majd.

Milliárdok a magyar cégeknek

Évi mintegy 150 milliárd forint juthat a magyar ötletek támogatására, de a közeljövőben várhatóan adózási kedvezményeket is kaphatnak a start-upok - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Napi.hu A start-upoké a jövő? - Innováció, mint kitörési pont elnevezésű decemberi konferenciáján. A politikus szerint a cél, hogy az évtized végére a világ 20 legnagyobb start-up központja közé tartozzon a magyar főváros. Erre Cséfalvay szerint reális esély van, hiszen számos adottságunk megvan ennek eléréséhez, ilyen például a mérnöki tudás, de azt is hozzátette, hogy vannak hiányosságok is, mint például az állandó hiány a számítástechnikusoknál.

Források: napi.hu, mti.hu, polusonline.com

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: