Tőkeemelésre szorulhatnak az osztrák bankok

Az osztrák bankok idén jelentősen megerősítették tőkehelyzetüket, de tovább kell javítaniuk tőkemutatóikat - derül ki az osztrák jegybank féléves pénzügyi stabilitási jelentéséből.

A jelentős keleti tőkekitettségük miatt is szükség lehet erre, különösen nem sokkal az EKB nagy eszközátvilágítása előtt - írja a Reuters.

Az osztrák jegybank jelentése szerint az ország bankjainak jelentős közép-kelet-európai hitelkitettsége miatt tovább kell erősíteniük tőkehelyzetüket. A központi bank óva intette a bankokat az orosz és a török piactól az ottani magas kockázatok miatt. A tőkehelyzet megerősítésére sarkallják a bankokat ezek mellett a szigorodó szabályozások is, illetve a bankoknak az állami mentőcsomagokat is vissza kell fizetniük.

Az osztrák bankok átlagos alap Tier-1 tőkemutatója 0,5 százalékponttal emelkedett az év során a tavalyi 11 százalékról, a szektor tőkeáttételi mutatója pedig 6,4 százalék volt, ami nemzetközileg is erősnek számít. Az ECB jövő évre tervezett nagy eszközátvilágítási programjában hat osztrák bank, köztük az Erste, a Raiffeisen és a Volksbanken Group is részt vesz. Az ECB azt vizsgálja majd, hogy egy esetleges gazdasági sokkot mennyire lenne képesek elviselni a bankok.

Ahhoz, hogy a 2022-ben hatályba lépő nemzetközi szabályozásnak eleget tegyenek, az osztrák bankoknak a központi bank júliusi becslése szerint 8 milliárd eurónyi tőkére lenne szükségük (ezt a tőkeszükségletet kockázatos eszközeik csökkentésével is mérsékelhetik). Azt nem tudjuk megmondani, mekkora lesz az eredményük, de javulni fog a helyzetük - mondta a pénzintézetek kilátásairól a jelentés kapcsán a jegybank kormányzója, Ewald Nowotny (képünkön).


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: