Semmi jót nem ígér 2014 az autósoknak

Emelte a világ jövő évi olajfogyasztására vonatkozó előrejelzését az IEA, ami azt sejteti, hogy nem lesz olcsóbb a benzin az ideinél.

A világ olajfogyasztása magasabb lesz 2014-ben, mint amire korábban számítottak a szakértők, mivel az OECD-országok, ezen belül elsősorban az USA felhasználása jobban nő a vártnál. Ez elnyelheti a kitermelés bővüléséből fakadó pluszkínálatot - derül ki a fejlett ipari országok befolyásos energiaügyi tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) jelentéséből.

A szervezet arra számít, hogy a globális fogyasztás 2014-ben napi 1,2 millió hordóval (1,3 százalékkal) 92,4 millió hordóra kúszik fel a 2013-ashoz képest. A növekedési előrejelzés így 240 ezer hordóval nagyobb az egy hónappal korábbinál.

Fordulat

A geopolitikai feszültség (az Irán és nagyhatalmak között létrejött feltételes megállapodás nyomán)
enyhült, ám ennek hatását ellensúlyozta, hogy az olajárat alapvetően meghatározó kereslet erősödött - értékelte a helyzetet Michael Lynch az massachusettsi energiakutató intézet elnöke még az IEA-jelentés megjelenése előtt. Ez jelentős változás az elmúlt időszakban megszokott helyzethez képest, amikor a közel-keleti feszültség féllábbal a recesszióban lévő felhasználókkal párosult. A szakértők nagyobb kínálatra számítanak 2014-ben, ám ezzel egyidejűleg a kereslet is nő - idézte az elemzőt a Bloomberg.

Az USA fogyasztása brutálisan emelkedik: novemberben napi 20 millió hordó olajat nyelt el az amerikai gazdaság - állapította meg az IEA. Ilyen felhasználásra a pénzügyi válság előtti boldog békeidők vége, 2008 óta nem volt példa. A viszonylag erős fellendüléshez csökkenő benzinárak társulnak - magyarázzák a jelenséget a szervezet szakértői.

Eközben az OECD-tagországokban immáron a nyolcadik egymást követő hónapban estek a tartalékok novemberben. A nyersolajból, illetve a finomított termékekből rendelkezésre álló készletek 2,7 millió hordóval, 19,7 millióra zsugorodtak októberhez képest.

Irán nem segít

A perzsa állam és a nyugati hatalmak közti megállapodás nyomán - amelyben az iráni atomprogram korlátozásáért, illetve ellenőrzésének szigorításáért cserébe az USA és az EU enyhítheti az országgal szembeni kereskedelmi és pénzügyi embargót - sokan arra számítottak, hogy megnőhet az olajkínálat a világpiacon. Ez azonban egy feltételes egyezség, amelynek betartására fél év múlva térnek vissza a felek.

Ha az iráni embargót fel is oldanák, akkor is időbe tellene, mire a perzsa ország fel tudná pörgetni olajkitermelését és -exportját - figyelmeztet az IEA. A jelentős bővítéshez hosszabb időn át tartó, folyamatos befektetésekre van szüksége az olajiparban, ezért ez a változás semmiképpen sem történhet egyik napról a másikra.

Az IEA adatai szerint az Irán partjainál lehorgonyzott tankhajók tartalma gyorsan apad. Ezekben a hajókban gyűjtik az embargó miatt nem exportálható olajat. Az októberi 37 millió hordóról novemberre 22 millióra esett a készlet.

Források: napi.hu, mti.hu, polusonline.com
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: