Nem változtatott az ECB

Nem változtatott az irányadó ráta mértékén (0,25 százalék) az Európai Központi Bank és a betéti ráta (0 százalék) sem lépett át a negatív tartományba. A lépés tehát a várakozásoknak megfelelően alakult, így hevesebb piaci reakciókat sem látunk. A hangsúly Mario Draghi ECB-elnök sajtótájékoztatóján lesz, ami magyar idő szerint fél háromkor kezdődik.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott az év utolsó kamatmeghatározó ülésén az Európai Központi Bank (ECB), vagyis továbbra is 0,25 százalék marad az irányadó ráta és a betéti ráta sem csökkent 0 százalék alá.

Novemberben az éves infláció 0,2 százalékponttal 0,9 százalékig emelkedett az eurózónában, míg a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 12,1 százalékra süllyedt októberben. Az a tény, hogy az infláció fordulatot vett nagyon fontos szempont lehetett a mai ülésen és erre hivatkozva alakították várakozásaikat az elemzők.

Természetesen az infláció jelenlegi pályája jelentősen alulmúlja az ECB középtávú célját, ami miatt elképzelhető, hogy a jövőben további lazító intézkedéseket hajt majd végre a jegybank. Többek között erről is kérdezhetik majd Mario Draghi elnököt a nemsokára kezdődő sajtótájékoztatón.

A piac az erőteljes konszenzusa ellenére sem lehetett teljesen nyugodt, hiszen az ECB novemberi kamatvágásával jelentős meglepetést okozott, a dezinflációs környezet pedig továbbra is fennáll. Az aggodalmakat az is fokozhatta, hogy nemrég több ECB-tisztségviselő is a negatív betéti ráta lehetséges bevezetéséről nyilatkozott.

A piaci aggodalmak ez alkalommal ugyanakkor nem manifesztálták magukat jelentős kilengésekben és a kamatdöntést követően sem mozdult el az EUR/USD kurzus.

Forrás: Napi.hu
Megosztás a Google Pluson