Növekvő kockázatokat lát a Világbank - Magyarország alsóbb polcra került

Nőtt a külföldi befektetések kockázata a feltörekvő országokban, a helyzetet rontja, ha egy állam nem áll kapcsolatban valamilyen nemzetközi pénzügyi szervezettel, például az IMF-fel.

A külföldi befektetők egyre óvatosabban viszik a pénzüket a fejlődő-feltörekvő országokba, mivel aggasztják őket a világgazdaság elhúzódó problémái, és az ezzel összefüggő politikai turbulenciák - derült ki a World Investment and Political Risk 2013 jelentésből, amelyet Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) készített. Az utóbbi szervezet a Világbank pénzügyi szolgáltatója, amely a politikai kockázatokkal szembeni biztosításokat kínál a befektetőknek.

A jelentés alapjául szolgáló felmérés tanulsága szerint a makrogazdasági instabilitás és a politikai kockázat kéz a kézben halad. Ezek alakulásának előre jelzése okozza a legtöbb fejtőrést a befektetésre készülő cégeknek rövid és középtávra szóló döntéseik meghozatala előtt.

Magyarország az alsóbb polcon

A jelentés egyik érdekessége, hogy a Világbanki dokumentum már nem a magas nemzeti jövedelmű országok, hanem a felső közép kategóriába tartozó államok közé sorolja Magyarországot. Ennek az az oka, hogy hazánk bruttó nemzeti jövedelem (GNI) egy főre eső, értéke a két kategóriát elválasztó 12 616 dollár alá került. A magyar GNI 2012-ben 12 370 dollár/fő volt, ami egyrészt alulmúlta a 2011-ben számított 12 840 dollárt, másrészt közel 80 százalékkal volt nagyobb a felső közép jövedelmi kategória 6942 dolláros átlagát. Igaz, míg az utóbbi tempós növekedést mutatott az elmúlt években, a magyar GNI értéke a 2009-es 12 980 dolláros csúcs óta lefelé csorog. Ezt mutatja az alábbi ábra:

Kaszálunk

Visszatérve az általános helyzethez, a befektetőket továbbra is aggasztja a leginkább, hogy helyi partnereik fittyet hánynak szerződésben vállalt kötelezettségeikre, illetve a kormányok kiszámíthatatlanul változtatgatják az ágazatukra vonatkozó adózási és egyéb szabályokat. Az óvatosság ellenére a vizsgálatban megkérdezettek fele úgy nyilatkozott, hogy a következő 12 hónapban növelni akarja befektetései a fejlődő országokban. Ez az arány 70 százalékra ugrik, ha hároméves távlatról van szó.

A tanulmány fontos tanulsága, hogy a külföldi befektetők aggodalma aranybányát teremt azoknak a pénzügyi szolgáltatóknak (köztük a MIGA-nak), amelyek politikai kockázatokra kínálnak biztosításokat. Az ilyen típusú üzletek értéke 2012-ben és 2013-ban 33-33 százalékkal ugrott meg.

Drágul a befektetés

Talán még szembetűnőbb, ha a közvetlen külföldi tőkebefektetésekhez (FDI) viszonyítjuk a növekedést. Mivel a politikai biztosítások (political risk insurance, PRI) értékének bővülése meghaladja az FDI növekedését, a PRI/FDI arány a fejlődő országok esetén 14,2 százalékra nőtt a 1997-ben feljegyzett öt százalékról.

A MIGA jelentése összegzi a befektetők tapasztalatait, és ennek alapján tanácsokat ad a fejlődő-feltörekvő régiókba készülő vállalatoknak. Ebből egyebek mellett kiderül, hogy a közepes jövedelmű országok esetén - Magyarország is idetartozik - nagyobb a politikai kockázat, mint az alacsonyabb jövedelműek esetén.

A befektetőknek nagyobb rizikóval kell számolniuk, ha helyi vállalkozásuk szerződést köt egy közszolgáltató céggel. Más szektorok kevésbé veszélyesek. Nagyobb az esélye a befektetés sikerének azoknál az országoknál, amelyek kapcsolatban állnak valamilyen nemzetközi pénzintézettel vagy fejlesztési bankkal.

Forrás: Napi.hu
Megosztás a Google Pluson