A globális hitelkockázatok növekedésére számít a Dagong kínai hitelminősítő 2014-ben

Az eladósodott fejlődő országok nem tudnak számottevően javítani egyenlegükön, így a globális hitelhelyzet romlására és a hitelkockázatok növekedésére lehet számítani 2014-ben - véli a Dagong kínai hitelminősítő.

A problémák forrása a fejlett országok elmúlt években folytatott gazdaságpolitikája, mely a túlságosan laza monetáris politikát ötvözi a nagy hitelek felelőtlen felvételével - írja a Dagong az MTI tudósítójának eljuttatott jelentésében.

A hitelminősítő szerint ez a gyakorlat volt jellemző 2013 egészére: többek közt az Egyesült Államok és Japán is kiterjesztette mennyiségi lazítás programját, számos más ország pedig a nemzeti valuta értékének alacsonyan tartásával próbál lendíteni gazdaságán. Ezek a lépések rövid távon kedveznek ugyan a gazdaságoknak, hosszú távon ugyanakkor válsághoz vezethetnek. A fejlett országok gazdaságpolitikájára válaszul ráadásul a fejlődő országok is lazítani kényszerülnek monetáris politikájukon, tovább növelve egy globális válság lehetőségét - írja a Dagong.

Az Egyesült Államok tavaly a mennyiségi lazítás fokozatos beszüntetését jelentette be, az ugyanakkor 2014-ben még nem érezteti majd hatását. A washingtoni kormány várhatóan visszafogja majd költekezését, és ezzel párhuzamosan bevételeinek növelésére koncentrál majd, amely a gazdaság erősödését hozza magával. Az amerikai hitelkockázat ennek ellenére is magas marad majd, és nem javul számottevően, a törlesztés alapja ugyanis törékeny - véli a Dagong.

A gazdasági válság kitörését követő strukturális reformoknak és költségvetési szigornak köszönhetően az eurózóna tagországainak gazdasága stabil erősödést mutat. Az idei évben várhatóan ez a trend folytatódik tovább, amelyet a német fiskális szigor enyhítése következtében erősödő belső kereslet is segít majd. Az eurózóna szuverén adósságválságának esélye így egyre kisebb - írja a kínai hitelminősítő.

Japán helyzete ezzel szemben egyre romlik, a szigetország fiskális és monetáris politikájában is túlságosan megengedő. Ez rövid távon a japán gazdaságélénkítést szolgálja, hosszú távon ugyanakkor kezelhetetlen hitelválságot idéz elő - figyelmeztet a jelentés.

Általánosságban a hitelkockázatok növekedését jósolja a Dagong a fejlődő országok számára is, azok közt ugyanakkor jelentős különbségek mutatkoznak. A külföldi hiteltől nagyban függő országok sebezhetőbbek, rájuk a globális folyamatokon túl a hitelező országok kockázatai is hatnak.

A hitelminősítő egy hitelválságnak leginkább kitett országok közé sorolja Magyarországot, Indiával, Brazíliával, Dél-Afrikával és Törökországgal együtt. Más fejlődők - így Kína, Oroszország vagy Mexikó - gazdasági szerkezete ugyanakkor kiegyensúlyozottabb, és biztosabb alapokon áll, így ezek a külső kockázatokat is hatásosabban tudják kezelni - fejti ki a Dagong.

Forrás: MTI/polusonline.com
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: