Mérsékelten nőtt tavaly a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Egy százalékkal nőtt tavaly éves szinten a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Ezt megelőzően, 2012-ben 1,1 százalékkal visszaesett. A tavalyi növekedés elsősorban az autóiparnak köszönhető - jelentette be a cseh statisztikai hivatal szerdán.

Decemberben a munkanapokra átszámított kiskereskedelmi forgalom éves szinten 3,6 százalékkal volt magasabb, mint 2012 azonos időszakában.

A statisztikusok kimutatása szerint tavaly a csehek többet költöttek a gépkocsi vásárlásra, illetve a gépkocsik javítására, karbantartására. "Ezen a téren éves szinten 3,7 százalékos az emelkedés. A gépkocsieladás 4,3 százalékkal, a javításokért kiadott összeg pedig 1,6 százalékkal növekedett" - állapította meg a statisztikai hivatal.

A kiskereskedelem más szegmenseiben elsősorban az internetes kereskedelem, illetve a küldő szolgálatok által lebonyolított kereskedelem emelkedett, mégpedig éves szinten 26,8 százalékkal.

Ugyanakkor éves szinten visszaesett az üzemanyag fogyasztás, a gyógyszerfogyasztás, és kevesebb kozmetikai termék, illetve háztartási kellék fogyott el. Az élelmiszerfogalom 1,1 százalékkal esett vissza.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: