Hétéves csúcson az amerikai fogyasztói bizalom

Tovább javult és ismét több mint hétéves csúcson állt a fogyasztói hangulat mutatója az Egyesült Államokban novemberben a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének előzetes adatai szerint.

Az átfogó fogyasztói hangulatindex novemberre 89,4 pont lett, ami 2007 júliusa óta a legmagasabb érték. Elemzők enyhe növekedést, 87,5 pontot vártak az októberi 86,9, a szeptemberi 84,6 és az augusztusi 82,5 pont után. Már az októberi 86,9 pont is hétéves csúcsot jelentett.

A csökkenő munkanélküliség és az alacsonyabb üzemanyagárak erősítették a jelenlegi és a jövőbeni helyzet megítélését. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 103,0 pontra emelkedett az októberi 98,3 pontról, ez az érték jóval magasabb a 98,8 pontos elemzői várakozásoknál.

A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 80,6 pontra emelkedett az októberi 79,6 pontról. Elemzők 80,2 pontra számítottak. Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,6 százalékra esett az októberi 2,9 százalékról, míg az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalékra.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

Forrás: napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: