A szén-monoxid-mérők 1/3-a biztonságos

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve elvégezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését, a termékek csaknem harmada biztonságos - tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.


A minisztérium közleményében felidézte: a rendkívüli ellenőrzést Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter januárban rendelte el, miután a fogyasztóvédelmi hatóság által 2014 végén végzett vizsgálat szerint 20 készülékből 19 nem felelt meg az előírásoknak.
Az NFM akkor jelezte: a családok biztonsága érdekében a fogyasztóvédelem ebben az évben is különös figyelmet fordít a szén-monoxid-mérők ellenőrzésére.

A fejlesztési tárca felhívására a NFH munkatársai az idén további 22, a kereskedelmi forgalomban fellelhető mérőtípust vizsgáltak meg, amelyeknek fele biztonságosnak bizonyult. Így a tavaly és az idén ellenőrzött, összesen 42 különböző típusú készülék közül 12 felelt meg az előírásoknak, tehát biztonsággal használható.

A vizsgálat eredményeit a fogyasztóvédelmi hatóság pénteken hozta nyilvánosságra.

Az újabb ellenőrzés célja a családok, fogyasztók védelme volt - idézi a közlemény Kara Ákost, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárát.

A közlemény szerint Koszorús László, a tárca fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a veszélyes termékek további forgalmazását az NFH betiltotta. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a szén-monoxid-érzékelők "pozitív és negatív listája" megtalálható a www.kormany.hu kormányzati portálon és az NFH honlapján (www.nfh.hu), vásárlás előtt érdemes itt tájékozódni a megfelelő és biztonsággal használható készülékekről.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: