A szerb pénzügyi tanács egyetért a jövő évi költségvetés tervezetével

A 2015-ös szerb költségvetés tervezetét reálisnak és jó irányba vivőnek nevezte az ország pénzügyi tanácsadó testülete kedden, azonban hozzátette, hogy Szerbiának további pénzügyi konszolidációs erőfeszítéseket kell tennie.


Pavle Petrovic, a pénzügyi tanács elnöke szerint ahhoz, hogy 2018-ban már ne legyenek megszorítások, 2016-ban és 2017-ben az eddigiek mellett további reformintézkedésekre lesz szükség.

A szakember úgy fogalmazott: reális alapokon nyugszik a büdzsé tervezete, és ennek köszönhetően a következő években 600-650 millió euró értékű összeget spórolhat Szerbia évente. Hozzátette: jövőre ugyan még nem lesz meg a teljes összeg, de 2016-ban és 2017-ben már 600-650 milliónyit takaríthat meg az ország. 

A kormány 700 millió eurót szeretne megtakarítani jövőre, ezt azonban a tanács elnöke túlzónak tartja. Elmondta, a bérek és a nyugdíjak tervezett csökkentésével 400 millió eurót takarítanak meg, a közszférában dolgozók öt százalékának – mintegy 27 ezer személynek - az elbocsátásával pedig további 100 milliót. Ez utóbbi hatása azonban csak 2016-ra lesz érezhető.

Hozzáfűzte, hogy a kormány arra számít, a nyugdíjba vonulásokkal megoldhatja a közszférában dolgozók számának csökkentését, az eddigi statisztikákat figyelembe véve azonban évente 10-15 ezer ember vonul nyugállományba, így 10 ezren mindenképpen munka nélkül maradnak.

A szerb kormány november elsejétől már csökkentette a közszférában dolgozók fizetését. Dusan Vujovic pénzügyminiszter szerint várhatóan három évig ezen a szinten maradnak a bérek és a nyugdíjak, ennyi időre lehet szükség ahhoz, hogy „ezt a hajót megfordítsuk”.

A tervezet szerint 2016-ban másfél, 2017-ben pedig 2 százalékkal bővülhet a szerb gazdaság, míg az államadósságot 2017-re 79 százalékon stabilizálják. A szerb kormány tanácsadó testülete szerint azonban ezek is túl optimista elvárások, szerintük a bruttó hazai terméknek jelenleg 70 százalékát kitevő államadósság 2017 végéig 85 százalékra nő. 

A pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben a költségvetés tervezetének ismertetésekor azt mondta: a következő évi büdzsével új pénzügyi irányvonal kezdődik, ennek köszönhetően pedig az ország nagyobb eséllyel lábalhat ki a válságból. Elmondta: a kulcsfontosságú adóbevételek mérlege pozitív, a jobb adófizetést pedig a jövőben elsősorban az adóhivatal energikusabb munkájával kívánják biztosítani, nem módosítják az adókulcsokat. 

A jövő évi költségvetést – amelyről szerdán szavaznak - már az IMF-fel kötött, egymilliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás figyelembe vételével alakították ki.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: