Csúcson a vállalati egyesülések és felvásárlások értéke

A pénzügyi válság óta nem mért szintre növekedett az idén a globális vállalati szektorban végrehajtott egyesülési és felvásárlási (M&A) ügyletek értéke.


A Financial Times keddi kimutatása szerint az elmúlt tizenkét hónapban összesen 3340 milliárd dollárnyi (több mint 860 ezer milliárd forint) M&A-tranzakció zárult le. Ez 47 százalékos emelkedés az előző évhez mérve, és a legmagasabb érték 2007 óta.

Az M&A-ügyletek meredek megugrásához a történelmi mélységekben járó kamatok, az élénk tőkepiacok és a magas részvényárfolyamok adták a fő hajtóerőt.

A londoni gazdasági napilap adatai szerint az idén 96 olyan M&A-ügyletet hajtottak végre, amelyeknek az értéke egyenként meghaladta az 5 milliárd dollárt. Ezeknek a megatranzakcióknak az együttes értéke elérte az 1200 milliárd dollárt, az ilyen ügyletekre fordított teljes összeg 37 százalékát.

Az M&A-piaci aktivitás fellendülését jelzi a meghiúsult tranzakciók kiugró értéke is. Az elmúlt egy évben összesen 662 milliárd dollárnyi M&A-kezdeményezés nem jött létre; tavaly még csak 285 milliárd dollár volt a visszavont ilyen ügyletek potenciális értéke - áll a Financial Times keddi elemzésében.

A legnagyobb idei M&A-ügyletek közé tartozott az Egyesült Államok két legnagyobb internet- és kábeltelevízió-szolgáltatója, a Comcast és a Time Warner Cable - adóssággal együtt számolva - 71 milliárd dolláros, valamint az AT&T és a DirecTV 67,2 milliárd dolláros egyesülése. Ezek az ügyletek az utóbbi évtized tíz legnagyobb értékű M&A-tranzakciója között voltak.

A tanácsadó bankok közül a Goldman Sachs került az első helyre; a cég az idén ezermilliárd dollárnyi M&A-ügylethez nyújtott pénzügyi tanácsadást.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: