Leminősítette az euróövezet pénzügyi mentőmechanizmusát a Fitch

Leminősítette az euróövezet átmeneti pénzügyi mentőrendszere, az EFSF (European Financial Stability Facility)  garanciával kibocsátott hosszú lejáratú adósságállományát a Fitch Ratings, Franciaország minapi leminősítésével indokolva a lépést.


A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AA plusz"-ról egy fokozattal "AA"-ra rontotta az új hiteleket már nem folyósító, de a meglévő kinnlevőségeket még kezelő EFSF hosszú távú besorolásait, egyben levette az osztályzatot a negatív figyelőlistáról. 

A negatív kihatású felülvizsgálatot - amelynek eredménye az EFSF kedd esti leminősítése - a Fitch még október közepén kezdte.

A cég megerősítette a másik euróövezeti pénzügyi stabilizációs mechanizmus, az ESM (European Stability Mechanism) lehetséges legjobb, "AAA" besorolását, mivel erre a rendszerre más tőkeellátási és hitelkapacitási iránymutatások érvényesek.

Az EFSF leminősítésének közvetlen előzménye az, hogy a Fitch Ratings a múlt héten ugyanilyen mértékben - az addigi "AA plusz"-ról egy fokozattal "AA"-ra - rontotta Franciaország államadós-besorolásait is, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy érdemben romlottak a francia költségvetési, adósságdinamikai és növekedési kilátások.

A Fitch Ratings Franciaország államadós-besorolásait is október közepén vette negatív kihatású megfigyelés alá, és a múlt héten bejelentett leminősítés e felülvizsgálat eredménye volt. Az új francia adósosztályzat két fokozattal elmarad az "AAA" szinttől.

Az EFSF keddi osztályzatrontásának fő oka a Fitch indoklása szerint az, hogy a mechanizmus által kibocsátott adósságok maradéktalan fedezetét garantáló euróövezeti tagországok szuverén besorolási sávja Franciaország leminősítése nyomán a korábbi "AA plusz" helyett immár az "AA" szinttől terjed felfelé, vagyis ez az EFSF kötelezettségeiért visszavonhatatlan és feltétlen garanciavállalással maradéktalanul helytálló eurógazdaságok államadós-besorolási alapszintje.

Néhány héten belül ez a második negatív hitelminősítői lépés Franciaországgal és az EFSF-fel szemben.

Október közepén a Standard & Poor's leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú szuverén francia adósságállomány "AA/A-1 plusz" besorolásának kilátását. Az S&P szintén azzal indokolta a lépést, hogy megítélése szerint romlik a francia kormány költségvetési helyzete a korlátozott nominális és reálnövekedési kilátások miatt.

A S&P a francia államadós-osztályzat kilátásának rontása után negatívra rontotta az EFSF Franciaországéval azonos besorolásainak kilátását is, arra hivatkozva, hogy Franciaország a valutaunió második legnagyobb gazdaságaként a mechanizmus egyik fő garanciavállaló országa.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: