Nem változtat a kanadai jegybank

Aggódik az olajárak csökkenése és annak a gazdaságra gyakorolt deflációs hatása miatt a kanadai jegybank, amely ismét 1 százalékon hagyta irányadó kamatát, miként azt 2010 szeptembere óta mindig.


Szerdán kiadott közleményében a jegybank fenntartásait hangoztatta a várakozásokat meghaladó inflációt illetően. A kanadai statisztikai hivatal november végi adatai szerint októberben éves összevetésben 2,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, 0,1 százalékponttal meghaladva a szeptemberi adatot.

"Az infláció idén nagyrészt a kanadai dollár árfolyamának gyengüléséből fakadó ideiglenes hatások és más szektorális tényezők, jelesül a telekommunikációs szolgáltatások és a hús árváltozásai miatt emelkedett" - mutatott rá a jegybank. Ugyanakkor az olajárak utóbbi hetekben tapasztalt zuhanása miatt jelentős a kockázata annak, hogy a fogyasztói árak lefelé indulnak meg. A Kanada nyugati részén kitermelt nyersolaj kulcsfontosságú alkotóeleme a bruttó hazai termék növekedésének, így az olajárak csökkenése nyugtalanítja a piacokat és a politikai vezetőket.

A deflációs veszélyt enyhíti az erősebb amerikai gazdaság, a gyengébb kanadai dollár és a közelmúltban elfogadott kormányzati intézkedések. Általában véve a kanadai gazdaság a fellendülés jeleit mutatja, erősödik az export és ennek következményeként bővülnek a vállalati beruházások, emelkedik a foglalkoztatottság. Októberben 6,5 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, ami 2008 novembere óta a legalacsonyabb szint.

A kanadai jegybank mindennek alapján úgy ítéli meg, hogy a kiegyensúlyozott és önfenntartó növekedéshez vezető gazdasági újjáépítés folyamata talán végérvényesen elindult, még akkor is, ha az olaj és bizonyos más termékek árának változásai kedvezőtlenül hatnak a kanadai gazdaságra a következő hónapokban. Egyúttal azonban ismét figyelmeztetett a háztartásoknál tapasztalt egyensúlytalanságokra, azaz a lakosság eladósodottságának növekedésére, ami nagy kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: