Egymillió tonna répát dolgoztak föl - 108 ezer tonna cukrot állított elő

A zentai cukorgyár az év első napjaiban, január 3-án este befejezte a 2014-es termésű cukorrépa feldolgozását, ami sok tekintetben rendhagyó és költséges vállalkozásnak bizonyult. A gyárba a négy hónappal ezelőtt kezdődött feldolgozási idény idején összesen 1 150 000 tonna cukorrépát szállítottak be a termelők, a beérkezett mennyiségből 950 000 tonna répát dolgoztak föl, a fennmaradó különbséget a gyökerekkel beszállított föld, levél és egyéb szennyezők teszik ki. Ebből a kis híján egymillió tonna cukorrépából 125 munkanap alatt 108 000 tonna cukrot állítottak elő.


A gyár vezérigazgatója, Deák Teodóra a szombaton véget ért kampánnyal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az előző évekhez viszonyítva a most véget ért kampány volt az egyik legkevésbé hatékony és legköltségesebb. A csapadékos nyár miatt a cukorrépagyökerek az átlagosnál termetesebbre híztak, de emiatt a répa cukortartalma az átlagos alatt maradt. Voltak olyan szállítmányok, amelyekben mindössze 8-9 százalék cukortartalmat tudtak kimutatni. A cukor előállítását költségessé tette a drága földgáz is, a cukor ára viszont nem növelhető. A világpiacon csökkent a gáz ára, de a cukorgyár számára a Srbijagas által szállított energiahordozó csak szeptemberben több mint hat százalékkal drágult. Erre vezethető vissza a január 1-jével megdrágult távhőszolgáltatás is, a cukorgyár által előállított meleg vízért a távfűtött lakások tulajdonosai 3,2 százalékkal kénytelenek többet fizetni.

Mint arról a közelmúltban írtunk, megtalálták cukorgyári lopás tetteseit. Kiderült, hogy a gyárból helyhiány miatt a külső raktárba, a közeli Potisje kikötő raktáraiba szállított cukrot dézsmálták meg útközben a tettesek. Nagyban dolgoztak: ezerkétszáz tonna cukrot pakoltak át az éjszakai utolsó szállítmányokból. A másnap reggel érkezett váltás nem észlelte a hiányt, hiszen rendben el volt könyvelve a gyár területéről kivitt cukormennyiség. A hiányzó cukor értéke meghaladja az egymillió dinárt.

Forrás: Magyar Szó

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: