Felelőtlenség Görögország euróövezeti kilépéséről vitázni

Felelőtlenségnek tartja a Görögország euróövezeti kilépéséről indult németországi politikai vitát az Európai Parlament elnöke, mivel szerinte az csak a görög radikális baloldal malmára hajtja a vizet.


Martin Schulz szerint Görögország lehetséges euróövezeti kilépéséről Németországban indult vita csak a baloldali radikális Sziriza pártot és annak vezetőjét Alekszisz Cipraszt erősíti. 

"A sok vita és felelőtlen találgatás különféle Grexit-forgatókönyvekről egyáltalán nem javít a helyzeten" - mondta az Európai Parlament elnöke a német Die Welt lapnak. "Mindenki számára világos kell legyen, hogy a kilépés szóba sem jöhet" - szögezte le.

Martin Schulz önmérsékletre szólított fel mindenkit a görögországi választási kampány ideje alatt. "Minden olyan kéretlen tanács, ami azt sugallja a görög polgároknak, hogy nem ők maguk döntenek saját sorsukról, hanem vagy Brüsszel, vagy Berlin, nagy eséllyel egyenesen a radikális erők karjaiba tereli a választókat" - fogalmazott.

Pénzügyi szakértők szerint az euróövezeti kilépésről indult találgatások már most kárt okoznak a görög gazdaságnak. "A befektetők  tartózkodnak az országtól, holott sokat javult a befektetési környezet és a bérek is csökkentek" - mutatott rá Jens Boysen-Hogrefe a kieli IfW (Institut für Weltwirtschaft) gazdaságkutató intézet közgazdásza. "Sokkal inkább azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy lesz-e egyáltalán euró két év múlva Görögországban és milyen gazdasági környezetben" - mondta, hozzátéve, hogy ennek már most bénító hatása van a növekedésre, csírájában fojtva el az éppen hogy megindult fellendülést - írja a Die Welt napilap hírportálja. 
http://www.welt.de/wirtschaft/article136091396/Schulz-wirft-Regierung-Verantwortungslosigkeit-vor.html

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: