Horvát tendereken nyert az INA

Horvátországi olaj és gázkutatási licenszeknél hirdettek ki pályázati eredményeket pénteken, melyen a Mol Nyrt. horvát leánya, az INA is nyert - írta a Reuters. A licenszek időtartama 5 év, a pályázatokon nyertes vállalatoknak április elejéig kell aláírni a szénhidrogén kutatási megállapodást a horvát kormánnyal.


Tíz olaj-és földgáz kutatási licensz került pénteken a tendereken nyertes vállalatokhoz, a Marathon Oil és az OMV alkotta konzorcium ebből hetet kapott, a Mol irányítása alatt álló INA-hoz pedig 2 került, míg az ENI és a Medoilgas konzorciumhoz 1-et kapott meg.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter az eredmények kapcsán elmondta, a befektetők részéről mutatkozó érdeklődés azt tükrözi, hogy Horvátországban van potenciál. Hozzátette, Európa ezen részében nincs más új olaj és földgáz forrás, csak Horvátországban.

A licenszek időtartama 5 év, a nyertes vállalatoknak pedig április 2-ig kell aláírni a kutatási megállapodásokat a horvát kormánnyal.

Horvátország gazdasága a válság óta sem tudott talpra állni, az ország 2009 óta recesszióban van. Az olaj és földgázkitermelés növekedésétől a horvátok azt várják, hogy segít majd fellendíteni a gazdaságot. A zágrábi kormány az elkövetkező 5 évben a szénhidrogén-kitermeléshez kapcsolódóan 2,5 milliárd dollárnyi beruházással számol.

E tenderek összesen 29 kutatási blokkot foglalnak magukban, ebből nyolc az északi területekre, 21 pedig a középső és déli adriai térségre vonatkozik. A blokkok területe egyenként 1000-1600 négyzetkilométer között van.

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: