Januárban javult a német üzleti hangulat

Januárban nőtt a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet németországi gazdasági kilátások megítélését tükröző hangulatindexe, és javult az aktuális üzleti környezet megítélése is.


A ZEW keddi közleménye szerint a német gazdasági szereplők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex 48,4 pontra nőtt januárban a decemberi 34,9 pontról. A piac 40 pontos januári adatot várt.

A gazdaságkutató elemzése szerint bizonytalanság és az árfolyamok ingadozása jellemezte az év elején a nemzetközi tőkepiacokat a közelgő görög országgyűlési választások és a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbének eltörlése miatt. Ezek a kedvezőtlen fejlemények azonban nem rontották a német gazdaság megítélését, ellenben az olajárak csökkenése és az euró árfolyamának gyengülése javították azt. 

Az aktuális németországi üzleti környezet megítélése a vártnál jobban javult, 10 pontról 22,4 pontra nőtt. Az elemzők 14,8 pontra számítottak. 

Az euróövezeti várakozásokat mutató hangulatindex is nőtt, 45,2 pontra emelkedett a decemberi 31,8 pontról. Az elemzők kisebb növekedést, 37,6 pontot vártak.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: