Tőzsde - Erősödő indexek New Yorkban

Pozitív kezdés, majd széles ingadozás után erősödve közeledtek a zárás fel az amerikai tőzsdeindexek.


A főbb indexek 0,1-0,3 százalékos pozitív kezdés után a nap folyamán több alaklommal is vegyesen álltak, negatív értékekre ugyanúgy volt példa, mint pozitívra. A zárás előtt két órával azonban a főbb indexek már 0,5-0,8 százalék nyereséget mutattak. 

A nap vége felé az S&P-500 indexben képviselt tíz gazdasági szektor közül már csak az energiaipar indexe mutatott negatív értéket. 

Az árfolyamokat bíztató kilátásokkal kecsegető makrogazdasági adatok, illetve pozitív és csalódást keltő vállalati eredmény-beszámolók egyaránt mozgatták.

Egyértelműen pozitív hatással volt az árfolyamok alakulására az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának múlt heti alakulása, ami a vártnál nagyobb mértékben - közel 15 éves mélypontra - esett. A munkanélküliségi ráta is 2008 óta a legalacsonyabb az Egyesült Államokban a legutóbbi, decemberi adat szerint. A foglalkoztatottak száma már a 11. egymást követő hónapban emelkedett.

A Harley-Davidson motorkerékpár-gyártó nettó nyeresége 1,2 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben, holott az értékesített motorkerékpárok száma csekély mértékben emelkedett. A vállalat nyereségét a május óta 20 százalékkal megerősödött dollár vetette vissza, mivel eladásai elsősorban külföldön növekedtek, míg az Egyesült Államokban csökkentek. A Harley-Davidson részvénye három és fél százalékkal erősödött.

Az erős dollár vetette vissza a Colgate-Palmolive bevételét is, bár a vállalat nyeresége a negyedik negyedévben így is emelkedett. A Colgate részvénye közel hat százalékkal erősödött.

Az Alibaba kínai internetes kereskedelmi portál negyedik negyedévi bevételének 40 százalékos növekedése elmaradt az elemzői várakozásoktól, a cég részvénye ezután kilenc százalékkal esett.

A McDonald's részvénye öt százalékkal erősödött új cégvezető kinevezésének hírére. 

A Qualcomm részvénye 12 százalékkal gyengült, mivel a cég csökkentette éves nyereség-előrejelzését.

A Ford Motor nyeresége felülmúlta az elemzői várakozásokat és a cég megemelte 2015-ös eredmény-előrejelzését is. Részvénye két százalékkal erősödött.

Az Exxon Mobil Corp. és a Chevron Corp. részvénye egy százalékkal gyengült az olajárak csökkenése miatt.

A WTI nyersolaj ára hordónként 44 dollár alá, 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre, 43,58 dollárra esett csütörtökön. Csütörtökön a nyilvántartások 1982-es kezdete óta a legmagasabb nyersolajkészletet mutatták ki az Egyesült Államokban. A már egyébként is rekordmagas amerikai olajkészletek további gyarapodása a Brent nyersolaj árát is napi nyereségének feladására kényszerítette. Az olajárak tavaly június óta már mintegy 60 százalékkal estek a piaci túlkínálat miatt. 

A kereskedés vége előtt mintegy két órával az amerikai WTI nyersolaj ára hordónként 44,22 dolláron állt, 23 centtel, 0,52 százalékkal az előző napi zárás alatt. A Brent nyersolaj ára hordónként 48,84 dolláron, 36 centtel, 0,75 százalékkal múlta felül az előző napit.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: