A bankszektor kiegyensúlyozott fejlődése a gazdasági növekedést segíti

A kormány és a bankszektor közeledése segíti a pénzügyi rendszer kiegyensúlyozott fejlődését, a gazdaság növekedését - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn azt követően, hogy Orbán Viktor bejelentette, a tervek szerint a magyar állam és az EBRD tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a megállapodásban azt is rögzítették, hogy a kormány a következő években jelentősen csökkenti a bankadó mértékét.


A kamara elnöke hangsúlyozza, hogy köztestületként a gazdasági fejlődés elkötelezett hívei, ezért üdvözlik, támogatják a kormány és a bankszektor közeledésére irányuló törekvéseit.

Parragh László szerint a nem konvencionális magyar gazdasági modell bizonyította életképességét, minden makrogazdasági mutató javult az utóbbi időben, és a tendencia az idén sem változik számításaik szerint.

A kereskedelmi és iparkamara elnöke felidézte, hogy a kormány az elmúlt időszakban jelentős eredményeket ért el a magyar bankrendszer tulajdonosi struktúra átalakításában, a hazai tőketulajdon erősítésében, a pénzpiaci biztonság növelésében. Megerősítette, a devizahitelek rendezését célzó eredményes megállapodás a bankrendszer és a kormány között egy hosszú, nehéz periódust zárt le. 

Az MKIK számítása szerint a legalább 2 százalék fölötti éves növekedés fenntartása megköveteli a hitelezés élénkítését, ami véleménye szerint 0,5-1 százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság bővülését. A banki hitelezési hajlandóságot fellendítheti a keresleti oldal megélénkülése, a hitelkonstrukciók beépülése a 2014-2020 közötti költségvetési időszak támogatási rendszerébe - mondta Parragh László.

A kamara előrejelzése szerint középtávon az várható, hogy a magyar tulajdoni hányad emelkedésével a bankrendszer is kiegyensúlyozottan fejlődik. A kis- és középvállalkozói szektor hitelezésében több lehetőség is megmarad - például a Széchenyi-kártya, az Exim-konstrukciók, az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) -, így a beruházások ebben a körben is felgyorsulhatnak, megvalósulhatnak a gazdasági válság, a hitelszűke, a fogyasztás korábbi visszaesése miatt elhalasztott projektek - mondta Parragh László megjegyezve: az nhp egyértelműen sikeres eszköznek bizonyult a hitelezés visszaesés ellensúlyozásában.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: