A magyar-montenegrói együttműködés részleteiről tárgyaltak

Montenegró kiemelt külgazdasági partner és ezt a kapcsolatot nemcsak kölcsönös befektetésekkel, hanem kereskedelmi fejlesztésekkel is erősíteni szeretnék – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a magyar-montenegrói kormányközi, gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.


Az államtitkár szerint a magyar-montenegrói viszony fejlődésének egyik alapfeltétele, hogy közvetlen járat induljon Podgorica és Budapest között, ami üzleti és turisztikai szempontból is elengedhetetlen.  Emlékeztetett, hogy az EU-tagállamok közül Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban.
A kereskedelmi kapcsolatokban előre kell lépni, ebben segíthet, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviseletet nyitott Podgoricában, az Eximbank pedig 45 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és a montenegrói kis- és közepes vállalkozások (kkv) együttműködésének ösztönzésére - tette hozzá.
Arról is beszámolt, hogy az ülésen többek között egyeztettek az energetikai iparról, a Montenegróban zajló privazitációs folyamatnak köszönhető kedvező környezet miatt az MVM Magyar Villamos Művek komolyan fontolgatja a montenegrói villamosenergia- és gázpiacra való belépést, jelenleg szakértői fázisban van a folyamat.
Felidézte, hogy Montenegró az Európai Unióhoz és NATO-hoz csatlakozás küszöbén áll, az uniós tagságra való felkészülés jegyében Magyarország szakértőt delegál Podgoricába, hogy a csatlakozási tárgyaláson, valamint az uniós források hatékonyabb lehívásában segítséget nyújtson.
Branimir Gvozdenovic montenegrói fenntartható fejlődési és turisztikai miniszter megköszönte a Montenegrónak nyújtott magyar segítséget az euroatlanti integráció során, bátorítónak nevezte a tárgyalásokat, amelyeken sikerült meghatározni a határidőket és prioritásokat, mint az energetika, turizmus, mezőgazdaság, igazságszolgáltatás és oktatás.
A miniszter üdvözölte a közvetlen légi összeköttetés lehetőségét is, amely meglátása szerint a miniszterelnök júniusi látogatása után megkezdhető. Úgy vélte, hogy Montenegró az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai desztináció és a világ azon ritka országai közé tartozik, ahol egy napon belül lehet síelni és a tengerben fürdeni. Végül pedig reményét fejezte ki, hogy a montenegrói és a magyar kkv-k kihasználják az Eximbank nyújtotta lehetőséget.

A bizottság két társelnöke Magyar Levente és Branimir Gvozdenovic aláírásával hitelesítette a vegyes bizottság jegyzőkönyvét. 

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: