Előrelépés kell a régió energiabiztonságában

Előrelépést kell elérni a régió energiabiztonságában, mert ha ez nem sikerül, a térség jelentős biztonsági és versenyképességi problémákkal fog szembenézni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.


Szijjártó Péter, miután előadást tartott a Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által szervezett nemzetközi konferencián a Külügyi és Külgazdasági Intézetben, kijelentette: a térség a versenyben érdekelt, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon jussanak ide energiahordozók, nem lehet bármilyen forrást kizárni az európai versenyből. Ezért "gondoljunk is bármit Oroszország szerepéről a térségben energetikai szempontból", fontos szerepe van és lesz is az energiaellátásban.

A beruházások vonzása miatt fontos az energiahordozók árának alacsony tartása. Ráadásul jelenleg a kőolaj ára csökken a világpiacon, de a térség ennek nem tudja élvezni az előnyeit, mert nincsenek meg a szükséges infrastrukturális feltételek - folytatta.

Hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint először infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, ezt követően kerülhetnek napirendre a szabályozási kérdések, és ezt a sorrendet be kell tartani.

A miniszter fontos érdeknek nevezte a horvátországi Krk-szigetén létesítendő cseppfolyósgáz, az LNG-terminál megépülését, illetve azt, hogy meginduljon a Magyarország és Szlovákia közötti interkonnektor működése, Románia és Horvátország felé pedig megvalósuljon a kétoldalú gázszállítás. Ugyancsak lényegesnek mondta, hogy az azerbajdzsáni gáz valóban diverzifikációt jelentsen Közép-Európának, továbbá, hogy a Törökországba érkező orosz gázt is eljuttathassák a régióba. Ezzel párhuzamosan kell foglalkozni azzal, hogy egyik projekt se élvezzen kizárólagosságot - hangoztatta.

Bejelentette, a tervek szerint április elején Budapesten, egyeztetve a szerb, a macedón, a görög és a török miniszterrel megvizsgálják, hogyan lehetne a Törökországba érkező orosz gázt eljuttatni Közép-Európába.

Szijjártó Péter megjegyezte: az, hogy Amos J. Hochstein, az Egyesült Államok külügyminisztériumának energiaügyekért felelős különmegbízottja is részt vett a tanácskozáson, világosan jelzi, hogy Magyarország, a térség és az Egyesült Államok közösen dolgozik a régió energiabiztonságáért, az energiakérdések nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé nőtték ki magukat, hiszen ha egy térség egyoldalúan függ egy energiaforrástól, az befolyásolja a biztonságát és a szuverenitását.

Amos J. Hochstein a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt években fontos, vezető szerepet töltött be a térség energiabiztonságáért tett erőfeszítésekben. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a régió energiabiztonsága mellett.

Az amerikai különmegbízott rámutatott annak jelentőségére, hogy a térség országainak ugyancsak elkötelezettnek kell lenniük e kihívás kezelésében, és mielőbbi cselekvésre van szükség. Bár nem mindenben értenek egyet a nagy projektekkel kapcsolatban, de arra kell fókuszálni, amiben egyetértenek, és együtt kell működni az EU-val a megoldás érdekében - mondta.

Az eseményen Colleen Bell amerikai nagykövet is arról beszélt, hogy Magyarország és az Egyesült Államok együtt dolgozik az energiabiztonságért, és e munka eredményességéhez járulhat hozzá a csütörtöki konferencia is.

A konferencia előtt Szijjártó Péter munkareggelin fogadta a rendezvényre érkező nyugat-balkáni országok külügyminiszter-helyetteseit.

A tanácskozásra a KKM tájékoztatása szerint Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, az Egyesült Államok, valamint az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat magas szintű képviselői kaptak meghívást. A rendezvény célja, hogy megvizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságának javításához és az energiaforrások diverzifikációjához.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: