Ahol baj van a sok arannyal

Lemondott tisztségéről Dzsomart Otorbajev kirgiz miniszterelnök csütörtökön, miután a parlamentben bírálták amiatt, hogy nem sikerült megállapodást kötni az ország legnagyobb aranybányáját üzemeltető kanadai Centerra Gold céggel.


A kormányfő nem fűzött magyarázatot döntéséhez. Lemondása előtt a törvényhozásban több órán át heves vita folyt a kormány tavalyi teljesítményéről, amely során számos képviselő támadta a politikust azért, mert nem született új megállapodás a Centerra Gold vállalattal. Otorbajev a honatyáknak kijelentette: "Gondolom a koalíciós többség most majd talál valakit, aki jobban fog dolgozni."

A torontói székhelyű Centerra, amely a kumtori aranybánya üzemeltetője, már több mint egy éve tárgyalásokat folytatott a biskeki kormánnyal arról, hogy az állam jelenlegi 32,7 százalékos tulajdonosi hányadát 50 százalékosra emeljék a közös vállalatban.

A megbeszélések ebben a hónapban újabb akadályba ütköztek azután, hogy Otorbajev kijelentette: az aranybánya üzemeltetésére régóta megalakítani kívánt közös vállalkozás helyett a kormány inkább a Centerra vezetésében akarja megnövelni képviseletét.

A kumtori bánya termelése adta 2014-ben a közép-ázsiai ország bruttó hazai termékének (GDP) 7,4 százalékát.

Almazbek Atambajev államfőnek még el kell fogadnia Otorbajev és kormányának távozását ahhoz, hogy az véglegessé váljon. A hárompárti koalíciónak pedig ezek után 15 napja lesz arra, hogy jelöltet állítson a miniszterelnöki tisztségre, akit majd a parlament hagy jóvá.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: